BZNR forum
Autor Poruka

<  Ekologija  ~  Otrov u gumenoj obući?

tasabasta
Poslao: Čet Jan 11, 2018 09:52 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 28 Dec 2017 Poruke: 2 Lokacija: Beograd
Opasne hemikalije se nalaze u elektronskoj i sportskoj opremi, tekstilu, igračkama, nameštaju – neke od njih izazivaju sterilitet, gojaznost, dijabetes i rak.
Gumene čizme koje su se proizvodile do skoro kod nas sadrže različite dodatke koji povećavaju elastičnost gume, oni su jako toksični i mogu da prouzrokuju najrazličitije zdravstvene probleme kod čoveka ali i za životnu sredinu.

Da bi se neka hemikalija stavila na tržište i korišćenje obavezna je autorizacija odnosno izdavanje dozvole za takvu supstancu. Dozvolu izdaje Evopska agencija za hemikalije za proizvođača, uvoznika i dalje korisnike koji se nalaze u svim državama.

U EU postoje 43 supstance koje izazivaju zabrinutost dok je taj spisak koji je preuzet u domaćem zakonodavstvu 31 supstanca, nije ažuriran od 2016. godine. U propisima u Srbiji ne postiji obaveza za dobijanje dozvle za stavljanje na tržište i korišćenje supstanci koje izazivaju zabrinutost, ali postoji obaveza upisivanje SVHC (Sub¬stan¬ces of Very High Con¬cern) u Registar hemikalija sa ciljem da se obezbedi kontrola rizika i kako bi se te hemikalije zamenile bezbednijim alternativama.

Kada je reč o bezbednim alternativama, Jasminka Ranđelović, programski kordinator ALHem-a (Alternative za bezbedne hemikalije), kaže da postoji baza od 370 primera uspešno sprovedenih zamena u praksi, 61 primer je preveden na srpski jezik. Jasminka navodi da je jedan od najboljih primera kod nas u Srbiji zamena opasne hemikalije dibutil-ftalat koji se koristio u proizvodnji gumene obuće u kompaniji „Tigar“ bezbednijom alternativom dioktil-sebakatom. ALHem radi na informisanju i edukaciji učesnika u lancu snabdevanja od proizvođača, distributera, trgovca hemikalijama.

Nedavno je sprovedena anketa koliko su građani Srbije informisani o opasnim hemikalijama u proizvodima opšte namene i da li znaju da imaju prava kao potrošači da se informišu o tome. 29 procenata ispitanih građana je znalo za svoja prava, što pokazuje koliko su građani ne informisani u ovoj oblasti.

Izvor : Politika 25.12.2017.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu