BZNR forum
Autor Poruka

<  Događaji/Primeri loše prakse  ~  NA 3 LOKACIJE U NOVOM SADU ZAKOPANO 1500 TONA OTROVA

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Pon Jan 29, 2018 09:38 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: Novosti | 27. januar 2018.

JOVICA Stepanov, vlasnik firme "Step trans", u subotu je priveden u Osnovno javno tužilaštvo, nakon što je u iznajmljenom prostoru nekadašnje fabrike HINS u Primorskoj ulici u industrijskoj zoni "Sever" u Novom Sadu pre dva dana pronađeno više od 1.500 tona opasnog otpada. Posle saslušanja, njemu je, kako "Novosti" saznaju, sudija za prethodni postupak odredio pritvor do 30 dana.

Na prostoru nekadašnje novosadske fabrike, po rečima Vladimira Galića, pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine, u zajedničkoj akciji BIA, nadležnog tužilaštva i sekretarijata na čijem je čelu, opasan otpad je otkriven u četvrtak i petak, na tri lokacije. Po prvim informacijama, najverovatnije je reč o otpadu nastalom pri preradi ulja i tečnih goriva.

- U više rezervoara je na jednoj lokaciji najpre nađeno 1.080 tona, na drugoj još 300 tona - kaže Galić. - Na trećoj lokaciji pronađen je skriveni rezervoar sa devet otvora. Još se ne zna koja količina otpada se u njima nalazi. Taj rezervoar, na svega 20 centimetara ispod nivoa zemlje, radio je po principu spojenih sudova.

Vlasnik "Step transa" je, po rečima pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine, 2012. godine dobio dozvolu za skladištenje, ali samo na jednoj lokaciji. Urednu dokumentaciju je imao za svega 32 tone takvog otpada. Za preostale dve lokacije koje su korišćene nije imao adekvatnu dokumentaciju, odnosno dozvolu.

- Republičko tužilaštvo će utvrditi odakle je ovaj otpad došao u Novi Sad - kaže Galić. - Na njihov zahtev, Institut za zaštitu na radu će uraditi hemijsku analizu, a rezultati bi trebalo da budu poznati za sedam dana.

Po Galićevim rečima, radiće se i analize podzemnih voda, da bi se utvrdilo da li postoje određena zagađenja. Zahtev će u ponedeljak biti upućen vodoprivrednoj inspekciji. On, naime, tvrdi da izvorišta pijaće vode u Novom Sadu nisu ugrožena, jer su udaljena više kilometara od mesta gde je nađen opasan otpad, sa druge strane Dunava.

PRIJAVA

POKRAJINSKI sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, prema Galićevim rečima, prvi je državni organ koji je u martu 2017. godine podneo krivičnu prijavu zbog nezakonitog skladištenja. Prijava je podneta protiv firme "Eko 021".

INSPEKTORI

U POKRAJINSKOM sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine ima 12 inspektora. I oni mogu da urade šest kontrola mesečno. Za područje Novog Sada zadužena su tri inspektora.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu