BZNR forum
Autor Poruka

<  Druga pitanja ZŽS  ~  Hemijski lizing u Srbiji - mogućnosti i prednosti

galamic
Poslao: Uto Maj 18, 2010 16:11 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 17 Avg 2008 Poruke: 1572 Lokacija: Beograd
Šta je hemijski lizing?
Hemijski lizing je poslovni model orijentisan na pružanje usluge koji pomera fokus sa povećanja obima prodaje hemikalija prema pristupu „dodatne vrednosti“. Proizvođači prodaju funkcije hemikalije, a glavno sredstvo plaćanja je funkcionalna jedinica. Rezultat primene modela je efikasnije korišćenje hemikalija uz smanjenje rizika povezanog sa njihovim korišćenjem, kao i zaštita ljudskog zdravlja. Ovu definiciju je 2006. godine usvojila UNIDO međunarodna radna grupa koja radi na projektu hemijski lizing (uključuje predstavnike vlada, industrije, sertifikacionih tela, akademija i konsultantskog sektora)
Ovaj model poslovanja je nastao iz preventivne ideje čistije proizvodnji o spračavanju zagađenja, umesto otklanjanja posledica kada ono već nastane.
Model se može koristiti
- primeni premaza - primeni industrijskih i motornih ulja,
- primeni hemikalija u metalopreradjivačkoj industriji, rudarstvu, livarstvu, galvanizaciji, procesima odmašćivanja i pranja,
- preradi otpadnih voda,
- primeni dezinfekcionih sredstava u zdravstvu, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji,
- primeni biocida i mnogim drugim oblastima.

Zašto hemijski lizing?
Tradicionalni poslovni modeli su zasnovani na prodaji „opipljivih“ materijala, isporučilac više zarađuje prodajom veće količine ili prodajom hemikalije sa većom dobiti. Odlika modela je da proizvođač teži da proda više i tako poveća prihod, dok kupac pokušava da kontroliše troškove kupujući manje i/ili po nižoj ceni. Proizvođači nemaju interesa za prenos znanja u primeni hemikalija korisnicima u cilju smanjenja potrošnje.Jedan od mogućih odgovora na konflikt interesa proizvođača i korisnika hemikalija je novi, inovativni poslovni model „Hemijski lizing“. Ovaj poslovni model obezbeđuje zadovoljenje interesa i proizvođača i korisnika za efektivno upravljanje hemikalijama uz ostvarivanje finansijske dobiti za učesnike.

Pristup finasijama je jedan od ključnih elemenata primene čistije proizvodne (ČP). Centar za čistiju proizvodnju Srbije ima blisku saradnju sa bankama i Vladom. Da bi se poboljšao trasfer ČP tehnoligija u zemlje u razvoju, obučavaju se nacionalni eksperti za ČP da bi identifikovali i formulisali investicije u ČP, primenjujući UNIDO metedologiju i instrumente za investiranje. Odabrani projekti se podnose nacionalnim, regionalnim, bilateralnim i multilateralnim investicionim fondovima, kao i UNIDO kancelariji za investicije i promociju tehnologije.CČPS takođe blisko sarađuje sa Vladom i industrijom na identifikaciji i formulisanju investicionih projekata koji će biti podnešeni multilateralnim protokolima za zaštitu životne sredine (kao što je GEF). Na taj način, kompanije dobijaju pristup finansijskoj podršci, koja im pomaže da dobiju potrebna sredstva za primenu tehnika i tehnologija ČP.

U Srbiji UNIDO sertifikat, o uspešno uvedenom sistemu čistije proizvodnje u svoje poslovanje, dobilo je 8 firmi. Uvođenjem čistije proizvodnje, ostvarene su značajne uštede koje se mogu iskazati novcem. Ekonomska dobit ovih firmi koje su učestvovale u projektu iznosi nešto preko 2 miliona i 300.000 evra, na godišnjem nivou.

hemijski lizing, čistija proizvodnja, mreža za hemijski lizing

U prisustvu međunarodnih konsultanata, Dr Christine Raab i Dr Reinharda Joasa, održana je drugi sastanak nacionalne UNIDO mreže za hemijski lizing. Oni su prisutne članove mreže obavestili o globalnim dešavanjima na projektu Hemijski lizing od prošlog sastanka. Projekat dobija sve više na značaju, a osim u prvih 7 pilot zemalja (među kojima je i Srbija), projekat počinje da se sprovodi i u Flandriji (Belgija), Švajcarskoj, Italiji, Sloveniji, Nemačkoj, a nastavljaju se i aktivnosti u Austriji.
G-đa Vojislavka Šatrić, nacionalni koordinator projekta, obavestila je o aktivnostima u Srbiji. Model se već nekoliko meseci uspešno sprovodi u Knjaz Milošu, sa partnerom Ecolabom, a u pripremi su i drugi projekti, od kojih najviše obećavaju METALAC-GALFOS (g. Ilić, vlasnik GALFOSA je lično izložio napredak) i FKL (Temerin) u saradnji sa dobavljačem hlorovanih rastvarača za odmašćivanje SAFECHEMOM. Takođe, ekipa Centra je sa međunarodnim konsultantima obišla 5 preduzeća, i bila kod jednog uzgajivača jabuka (selo Vinča, kod Topole), kako bi na licu mesta procenili mogućnost primene modela hemijskog lizinga u korišćenju pesticida.
Na kraju, prezentovani su rezultati globalne nagrade za hemijski lizing, gde su u kategoriji studije slučaja KNJAZ MILOŠ i ECOLAB podelili srebrnu medalju, a u kategoriji odnosa sa javnošću i marketinga, g-đa Šatrić podelila prvu nagradu.

Posle uspešno završene pilot faze projekta uvođenja čistije proizvodnje u preduzeća Srbije, organizacija UN za industrijski razvoj donela je odluku da pomogne Centar za čistiju proizvodnju na Tehnološko metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Glavni zadatak Centra je da se bavi promocijom i uvodjenjem čistije proizvodnje u preduzeća.

Ostvarivanjem ekonomske dobiti za preduzeća, realizuju se i značajni pozitivni uticaji na životnu sredinu: smanjenje količine otpada na izvoru, kao i smanjenje potrošnje vode, energije i emisija. Centar je započeo rad na novom projektu, poslovni model Hemijski lizing. On je nastao na bazi ideje čistije proizvodnje o sprečavanju zagađenja umesto otklanjanja posledica zagađenja i odnosi se na potrošnju hemikalija.

Tehnološko metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu kao domaćin ovog Centra, daje svoj doprinos kroz besplatno korišćenje prostorija, telefonsku i internet konekciju i sve kapacitete ove visokoškolske ustanove koja je prošle godine navršila 60 godina od kako postoji kao samostalni fakultet.

Srbija, čistija proizvodnja, Pančevo, Petrohemija
U periodu od 10. do 12. maja, međunarodni eksperti, Johannes Fresner i Mirko Lešnjak, zajedno sa polaznicima obuke za nacionalne eksperte za čistiju proizvodnju i osobljem Centra posetili su 8 od 10 kompanija učesnica projekta čistija proizvodnja u saradnji sa Gradom Pančevom.
Posećeni su: JKP Vodovod i kanalizacija, HIP Petrohemija, JKP Zelenilo, JKP ATP Pančevo, JKP Mladost, JP Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva
JP Gradska stambena agencija Pančevo, Božić i sinovi

U periodu od prve radionice za kompanije, timovi preduzeća su sakupili podatke o utrošku sirovina, vode i energenata, kao i o tokovima otpada. U diskusiji su određeni prioriteti delovanja (najkritičnije tačke u preduzećima), razmotrene neke mogućnosti za poboljšanje i dogovoreni sledeći koraci.
Sledeće posete preduzećima biće posvećena energetici i merama povećanja energetske efikasnosti i biće izvedene u toku sledećih nekoliko nedelja.

Kako sam i lično, kao predstavnik državnog organa, član Nacionalne mreže za hemijski lizing u Srbiji, to sam imao izuzetnu priliku da pratim rad i uspehe naših predstavnika u zemlji i u svetu na konkursu za pojedine grupe učesnika u takmičenju u okviru UNIDO svetske organizacije.

Na Tehnološko - metalurškom fakultetu u Beogradu, 11. maja 2010. godine dodeljeni su UNIDO sertifikati polaznicima obuke za nacionalne eksperte za čistiju proizvodnju koji su teorijski i praktični deo pohađali u 2009. godini.
Sertifikate je u ime UNIDO uručio Johannes Fresner, međunarodni ekspert, koji je pohvalio rad eksperata i nazvao rezultate projekta iz 2009. godine "impresivnim".

Sertifikate su dobili: Sandra Ziherl, Mirjana Bjeletić, Rada Petrović, Ivana Lukić, Vukica Popadić, Suzana Dimitrijević, Jelena Slepčević, Maša Šašić, Snežana Lekić, Vladimir Šaljić, Vladimir Adamović, Aleksandar Ćosović
Vladica Božić, Slobodan Cvetković, Ukupan broj UNIDO sertifikovanih eksperata za čistiju proizvodnju u Srbiji sada je 42.

Projekat već daje vidne i značajne rezultate u svetu a i u Srbiji su zapaženi rezultati kroz pilot projekte i korisno je razmotriti sve aspekte poslovanja primenom navedenih a i dsugih modela hemijskog lizinga. Arrow
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
galamic
Poslao: Pet Maj 28, 2010 09:39 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 17 Avg 2008 Poruke: 1572 Lokacija: Beograd
Na Tehnološko-metalurškom fakultetu, 8. decembra 2009. godine osnovana je UNIDO Nacionalna mreža za hemijski lizing (UNMHL).

Hemijski lizing je model koji je u praksi pokazao da se njegovom primenom smanjuje upotreba resursa i negativni uticaj na životnu i radnu sredinu prouzrokovanu primenom hemikalija. Model se primenjuje u zapadnim zemljama kao što su Nemačka, Austrija, Francuska , a pod pokroviteljstvom UNIDA u 7 zemalja: Meksiku, Sri Lanki, Rusiji, Maroku, Egiptu, Kolumbiji i Srbiji. Mada demonstracioni projekti pokazuju dobre rezultate, neophodna je promocija ovog modela medju različitim zainteresovanim stranama, primena u novim industrijskim sektorima i dalje ispitivanje i unapredjenje modela.
Način koji je Centar prepoznao kao efikasan je stvaranje Mreže za hemijski lizing, čije bi delovanje bilo usmereno na:
- promociju modela hemijski lizing
- identifikacija potencijalnih industrijskih grana pogodnih za primenu modela
- identifikacija prepreka i ograničena u primeni i iznalaženje rešenja za njihovo rešavanje
- lobiranje za razvoj politika i ekonsomskih instrumenata u cilju promocije modela
- razvoj mreže konsultanata za hemijski lizing uključujući konsultaciju u oblasti optimizacije tehnologije
- promocija razvoja i istraživanja u oblasti hemijskog lizinga kroz saradnju sa univerzitetima

www.cpc-serbia.org
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu