BZNR Forum Index
Author Message

<  Inspekcija rada  ~  21 POSLODAVAC U PREKRŠAJU, RADNICI RADE "NA CRNO"

Slobodanka.Radojevic
Posted: Wed Sep 05, 2018 09:07 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Tanjug, 05.09.2018.

Ministarstvo za rad objavilo je na svom sajtu spisak sa imenima 21 poslodavca kod kojih su zatečena lica na radu "na crno".

Prema tom spisku, prilikom vanrednih inspekcijskih nadzora izvršenih 1. septembra na gradilištima u Beogradu, ukupno 61 lice koje je radilo "na crno" zatečeno je kod 16 poslodavaca koji su registrovani u Agenciji za privredne registre (APR), ali i kod pet neregistrovanih subjekata.

Najviše radnika "na crno" - njih pet - inspekcija je zatekla kod Milka Mitova iz Beograda, dok je Aleksandar Stojimirović, takođe iz Beograda, samostalno obavljao neregistrovanu delatnost.

Na spisku stoje i nazivi firmi poslodavaca koje su registrovane u APR, a kod kojih je inspekcija 1. septembra takođe zatekla neprijavljene radnike.

Najviše radnika "na crno"

Najviše lica na radu "na crno" - po sedmoro njih - zatečeno je, prema spisku, u SZR "L.U.K.A.D" i "Armart 011" iz Beograda, dok je u SZR "Lim - Rad Plus" iz Loznice zatečeno šest takvih radnika.

Bez papira su, između ostalih, zatečena i četiri radnika u SZR "Dane" iz Starih Banovaca, dok su po tri takva radnika zatečena u "Građi promet" doo, iz Beograda i GR "Gaković gradnja", Beograd. Po dva neprijavljena radnika zatečena su u firmama "Cakić gradnja" iz Velike Moštanice, "Crna Trava gradnja" doo iz Crne Trave, PR Dragoljub Muškinja iz Stare Pazove, ZGR "Buda gradnja", Beograd, "Eksing" doo, Beograd, PR "MR MILMAR", Beograd i SZR "Saša", Beograd.

"Lukas gradnja" Beograd, SZR "Sve u redu" Loznica i "ARHI PRO" doo Beograd imali su po jedno zatečeno lice na radu "na crno"

Sve firme gde se utvrdi prekršaj biće istaknuti na sajtu


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, izjavio je u ponedeljak da će sve firme koje zapošljavaju radnike na crno biti istaknute na sajtu Ministarstva za rad.

Đorđević je tada ukazao da su i nakon najave vanredne inspekcije svih gradilišta u Beogradu, inspektori zatekli pet radnika na crno, a dodatnom inspekcijom u još četiri opštine 56 neprijavljenih radnika. Ministar je najavio i da se razmatra o izmeni Zakona o radu, koji će biti rigorozniji prema onima koji krše zakon, a do tada će Ministarstvo na svom sajtu objavljivati sve što inspektori za rad otkriju na terenu - gde su vršene kontrole, ko zapošljava radnike na crno, koliko radnika...
View user's profile Send private message
Slobodanka.Radojevic
Posted: Thu Sep 06, 2018 11:12 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
PRIVATNE FIRME U ČUDU: GAZDE SE PRAVDAJU, DRŽAVA BRANI LISTU
izvor: Novosti| 06. septembar 2018.

SA crne liste na kojoj su imena poslodavaca koji su angažovali radnike na crno u sredu su skinute tri beogradske firme "Lukas gradnja", "Armart 011" i "Građa promet". Kako "Novosti" saznaju, njihovi vlasnici su naknadno inspekciji dostavili ugovore o radu, ali će zbog toga što nisu ispoštovali zakon i pomenute ugovore nisu držali na mestu rada, morati da plate kaznu od 150.000 do 300.000 dinara. Protiv ostalih 18 preduzeća biće pokrenut prekršajni postupak zbog angažovanja radnika na crno.

U inspekcijskom nadzoru 1. septembra zatečen je 61 zaposleni bez papira, a imena njihovih poslodavaca prvi put su javno objavljena na zvaničnom sajtu Ministarstva za rad.

- Sve će biti potpuno transparentno i inspektori će svaki slučaj "gurati do kraja" - rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad. - Inspekcije će imati podršku za "brutalnu borbu" protiv rada na crno, ići će do detalja i tražiti najstrože kazne. Dobili smo uveravanja i da će sudovi biti ažurniji, jer pravovremena kazna je najbolja preventiva.

Sindikati smatraju da je ideja dobra, ali se mora sprovesti pravedno. Po mišljenju Saše Torlakovića, predsednika Samostalnog sindikata građevinara Srbije ne vrede "crne liste" na kojima su samo poslodavci i firme koji nemaju "leđa".

- Dovoljno je da otvorite sajt Agencije za privredne registre i vidite koliko zaposlenih ima određena firma. Ako ima jednog, a dobila je posao od 4.000 kvadrata odmah znate da nešto nije u redu i za to ne treba inspekcija - kaže Torlaković. - Ozbiljna građevinska firma ne može da posluje bez građevinske operative i inženjera, a kod nas kapitalne objekte grade oni koji imaju politička leđa. Stalno nam se dešava da su nesreće baš onog dana kada je podizvođač podizvođača doveo komšiju da radi.

Neki od vlasnika firmi sa liste, sa kojima su "Novosti" u sredu stupile u kontakt tvrde da su radili po zakonu. Goran Budić, vlasnik firme "Budić gradnja" iz Beograda, nije ni znao da postoji "crna lista" Ministarstva rada, iako je ime njegove firme na njoj.

- Imali smo dva đaka koji su radili od 20. avgusta do 1. septembra preko Omladinske zadruge "Tragač" i potpuno su pokriveni dokumentacijom - kaže Budić. - Inspektorka koja je bila u kontroli dala nam je rok od dva dana da dostavimo dokaze.

Đaci su, kako tvrdi Budić, bili zaposleni po zakonu i poseduju ugovore o privremenim i povremenim poslovima, a firma "Budić gradnja" se bavi čišćenjem gradilišta, utovarom i istovarom robe.

I Slavica Ocokolić, vlasnica lozničke firme "Lim rad plus", u izjavi za "Novosti", energično je demantovala da su angažovali za rad šest neprijavljenih radnika na gradilištu u Beogradu, kako stoji na sajtu Ministarstva za rad.

Ovo privatno preduzeće se bavi postavljanjem, izdavanjem skela i postavljanjem građevinske limarije, ima devet radnika i svi su, poslednjih šest godina, bili svakog dana prijavljeni, kako je bilo i kad su zatečeni na gradilištu u Beogradu.

- Od njih šestorice inspekcija je pokupila lične karte, mada su svi bili prijavljeni, imali su lekarska uverenja i prijave na gradilištu - priča vlasnica te firme. - Moj sin je otišao u Poresku upravu Šabac, da vidi o čemu se radi. Rečeno mu je da je sve u redu, da je nedostajao samo jedan papir koji sam kao vlasnica trebalo da priložim, koji uopšte nije sporan.

U ovoj firmi navode da su dobili i inspekcijski izveštaj, gde stoji da je sve po zakonu i čude se otkud taj podatak na sajtu Ministarstva za rad.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum