BZNR Forum Index
Author Message

<  Primeri loše prakse  ~  POGINUO RADNIK NA GRADILIŠTU U CENTRU BEOGRADA

Slobodanka.Radojevic
Posted: Wed Jun 26, 2019 10:49 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: RTS, 25.06.2019

Jutros oko devet časova prekoputa Zoološkog vrta u Beogradu, kod zgrade Beko, poginuo je pedesetogodišnji radnik, potvrđeno je Insajderu u MUP-u. Iz Hitne pomoći za Insajder navode da je ekipa koja je izašla na teren mogla samo da konstatuje smrt.

RTS navodi da je radnik pao sa visine od dvadeset metera, a da još nije poznato šta je uzrok pada.

Uprkos jasnim propisima, u Srbiji svake godine gine veliki broj radnika na svojim radnim mestima pa ja tako samo prošle godine stradalo najmanje 53 radnika, od kojih je trećina radila u građevinskom sektoru. Loša statistika nastavljena je i u 2019. godini, koju je država proglasila godinom bezbednosti i zdravlja na radu jer je od početka godine na radnim mestima stradalo najmanje devet radnika.

Sindikati upozoravaju da su glavni uzroci brojnih nesreća na radu nekažnjivost odgovornih, ali i opadanja primene bezbednosnih standarda nakon propasti građevinske industrije 2000. godine. S druge strane, predstavnici države crnu statistiku uglavnom predstavljaju kao neminovnost rizične profesije.

Nakon serije pogibije radnika krajem avgusta prošle godine, Zaštitnik građana pokrenuo je kontrolu, a pet meseci kasnije u razgovoru za Insajder Zoran Pašalić je naveo da na osnovu prvih zaključaka ne može da imenuje nijednu pojedinačnu instituciju kao odgovornu, već da su krivi svi.

Prema zvaničnim podacima Inspektorata koji su dostavljeni Insajderu, od početka 2013. godine do početka 2018. inspektori rada podneli su krivične prijave protiv 119 odgovornih lica zbog osnovane sumnje da su učinili krivično delo izazivanja opasnosti po život i zdravlje zaposlenih. Međutim, samo osam postupaka je pravosnažno okončano.

Takođe, iako je krivičnim zakonikom propisana kazna od dve do 12 godina zatvora za odgovorno lice koje izazove smrt radnika, u istom periodu izrečene su samo dve kazne zatvora - i to u trajanju od po godinu dana.

Jedan od razloga zbog čega se nesreće dešavaju sve češće jeste i to što zbog nedostatka stručnog kadra poslodavci zapošljavaju i neobučene ljude koji nemaju adekvatne ugovore o radu. Prema podacima Inspekcije rada, u 2017. godini čak 30 odsto preminulih radnika je radilo na crno.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum