BZNR Forum Index
Author Message

<  Oprema za rad i LZS  ~  Periodicni pregled dizalice

bojanb
Posted: Sat Dec 15, 2012 13:14 Reply with quote
Joined: 07 Dec 2012 Posts: 4
Postovane kolege potreban mi je jedan savet.

Od skoro sam promenio firmu, u prethodnoj nisam imao mnogo kontakata sa dokumentacijom. Ovako pre neki dan sam naso strucni nalaz za ispitivanje dizalica koji je istekao pre par nedelja, odmah sam reagovao i prikupio ponude za pregled. Sta da radim u periodu dok novi nalaz bude gotov? Da pisem zabranu upotrebe ili nesto slicno?
View user's profile Send private message
ZJZ
Posted: Mon Dec 17, 2012 14:04 Reply with quote
Joined: 23 Mar 2011 Posts: 98
Najlakše je reći "piši zabranu" Evil or Very Mad
Normalno i to može doći na red, ali prvo treba da se utvrdi stanje dizalice od strane zaposlenih u firmi (onih koji inače i koriste predmetnu dizalicu), pa na osnovu njihovih komentara postupiti dalje.
Ukoliko se izjasne da imaju problema u toku rada sa njom i da ista ima, po njima, "ozbiljnih" nedostataka, treba napisati zabranu upotrebe iste do završetka postupka izdavanja stručnog nalaza.
S'druge strane, ukoliko smatraju da je dizalica OK, treba napisati upozorenje da se sa dizalicom (ukoliko je ista neophodna za normalno poslovanje) rukuje sa povećanom pažnjom i uz prisustvo neposrednog rukovodioca tog dela pogona (radionice, magacina,...) dok se ne završi postupak dobijanja stručnog nalaza.
View user's profile Send private message
Zoran Šukalo
Posted: Wed Dec 19, 2012 08:46 Reply with quote
Joined: 15 Dec 2008 Posts: 221 Location: Beograd
Poštovane kolege

dodao bih nešto. Da se isto nebi ponovilo treba uraditi plan aktivnosti za period od tri godine i uneti sve obaveze definisane zakonom što Vam je sad problem. Po meni treba da ostvarite saradnju sa kolegom koji je zadužen za održavanje i upoznate se sa planom održavanja. Ako se oprema za rad održava u skladu sa preporukama prizvođača u dokumentu UPUTSTVO ZA UPOTREBU I ODRŽAVANJE (čl. 24 zakona) i te radnje se prate dokumetacijom Vama je olakšan posao da minimum jednom u tri godine angažujete licencirano PD da pregleda opremu i da zadovoljite zakonsku obavezu. Izveštaji od službe održavanja ili kad se pregleda od strane licenciranog PD treba da posluže poslodavcu da donese odluku o korišćenju opreme ili servisu i preuzimanju odgovornosti.

Rad lica za BZR je upoznavanje, analiza, sagledavanje, predlaganje, dokumentovanje, praćenje radnih mesta u radnom prostoru.

Pozdrav
View user's profile Send private message Visit poster's website
bojanb
Posted: Sat Jan 12, 2013 22:44 Reply with quote
Joined: 07 Dec 2012 Posts: 4
Kako postupa inspekcija u ovakvom slucaju? da li mogu da podnesu zahtev za pokretanje prekrsajnog postupka zbog ovog?
View user's profile Send private message
ZJZ
Posted: Mon Jan 14, 2013 09:54 Reply with quote
Joined: 23 Mar 2011 Posts: 98
Inspekcija ne vrši nadzor nad privrednim subjektima ukoliko ne postoji konkretna priajava, ili je u toku specifična akcija kompletnog inspektorata (kao u slučaju kontrole građevinskih firmi ili kontroli prerađivača drveta i sl.).
Međutim, ukoliko se dogodi teža povreda na radu (i pri tom je to bilo uslovljeno radom dizalice), budite sigurni da će se izvršiti inspekcijski nadzor i u tom slučaju može se dogoditi i da bude pokrenut prekršajni postupak.
To je otprilike kao u saobraćaju, kada ne vezujete pojas (ili popijete neku više), niko vas ne dira-kažnjava, ali samo do trenutka kada naletite na kontrolu ili se dogodi saobraćajni udes Exclamation
View user's profile Send private message
Jovanium
Posted: Mon Jun 17, 2013 08:56 Reply with quote
Joined: 08 May 2013 Posts: 80 Location: Zrenjanin
Pored upozorenja da se sa dizalicom rukuje sa povećanim rizikom, lice za BZR može insistirati od odgovornih lica koje izvrše pregled da sačine zapisnik o daljem korišćenju dizalice. Taj dokument može mu poslužiti kao pokriće u slučaju akcidenta.
View user's profile Send private message Send e-mail
bobex
Posted: Tue Jul 14, 2015 18:05 Reply with quote
Joined: 07 Jul 2015 Posts: 9
Kolege,

zamolicu vas za vase misljenje i pomoc kada je u pitanju autodizalica. Poslodavac je skoro nabavio autodizalicu i ona je prosla ispitivanje od Agencije za bezbednost saobracaja. Da li je to ispitivanje dovoljno ili treba da se angazuje pravno lice sa licencom da izvrsi pregled predmetne autodizalice?
View user's profile Send private message
Zoran Šukalo
Posted: Wed Jul 15, 2015 07:39 Reply with quote
Joined: 15 Dec 2008 Posts: 221 Location: Beograd
Poštovani

po kom osnovu je Agencija za bezbednost saobraćaja ispitivala dizalicu
View user's profile Send private message Visit poster's website
bobex
Posted: Wed Jul 15, 2015 10:35 Reply with quote
Joined: 07 Jul 2015 Posts: 9
Postovani,

autodizalica je uvezena prosle godine iz BiH i verovatno je tom prilikom i vrsena kontrola. U to vreme nisam bio zaposlen u firmi. Agencija je izdala "UVERENJE O ISPITIVANJU VOZILA" gde se navodi "da vozilo sa svim navedenim podacima ispunjava uslove propisane Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima".

CILJ ISPITIVANJA: ispitivanje kompletiranog vozila
NAPOMENA: izvrseno je kompletiranje nekompletnog vozila, šasije sa kabinom proizvođača MAN ( pa su navedeni svi podaci o vozilu). Na vozilu je nadgrađena specijalna nadgradnja za prevoz vozila i hidraulična dizalica Palfinger PK 1102, iza kabine vozila za olakšan samoutovar i samoistovar. Vozilo je prepravljeno u kategoriju N3/BA/SG/14-26, specijalno teško terento vozilo za prevoz vozila sa hidrauličnom dizalicom.

Uverenje se izdaje na osnovu pozitivnog izvestaja o ispitivanju izdatog od " Instituta za nuklearne nauke" Vinča, centar za motore i vozila. Taj izvestaj iz Vince ne mogu da prodađem, kazu da se verovatno negde zagubio.
View user's profile Send private message
Zoran Šukalo
Posted: Wed Jul 15, 2015 15:25 Reply with quote
Joined: 15 Dec 2008 Posts: 221 Location: Beograd
Poštovani
Obaveza poslodavca u skladu sa zakonom član 24 da može zaposlenima dati na upotrebu opremu za rad..... ako raspolaže propisanom dokumentacijom.. za njihovu upotrebu i održavanje....
Pošto ovo vozilo sa dodatkom nije fabrički proizvedeno rešavanje legalnosti da bi se registrovalo i učestvovalo u saobraćaju izvršeno je na ovaj način. Ali neophodno je da se ima i dokument o izvršenom pregledu opreme za rad bez kojeg rukovodilac nesme da izdaje nalog za rad kao i da lice za BZR mora da konstatuje da li ima dokumentaciju ili nema kojom pokriva validnost opreme za rad.

Pozdrav
View user's profile Send private message Visit poster's website
bobex
Posted: Wed Jul 15, 2015 19:04 Reply with quote
Joined: 07 Jul 2015 Posts: 9
Postovani,

zahvaljujem na iscrpnom odgovoru i obrazlozenju. Uspeo sam da pronadjem dokument o ispitivanju vozila koji je izdao centar za vozila i motore instituta "Vinca". Pozdrav.
View user's profile Send private message
Role80
Posted: Tue Oct 09, 2018 09:04 Reply with quote
Joined: 01 Nov 2016 Posts: 7
Poštovane kolege,

Zamolio bih za pomoć i savet u vezi sledećeg slučaja.

Naime, u organizaciji imamo opremu za rad u vlasništvu firme smeštene u našem prostoru, a sa kojom imamo zajedničku saradnju po pitanju određenih procesa za koje se koristi pomenuta oprema za rad. U pitanju je jedna vrsta dizalice kojom upravljaju zaposleni te firme, svi imaju sertifikate i dozvole za rukovanje, a dizalica ima validan stručni nalaz.

Postoji plan održavanja i dinamika redovnog servisiranja ove dizalice, ali kako je ona često u nekom problemu tokom rada(curenja, zastoji pokretnih mehanizama i sl.), serviseri su vrlo često angažovani(treća firma, angažovana od firme saradnika, lica imaju BZR dokumenta) zanima me mogućnost moje organizacije u smislu zahtevanja konsultacija i servisa nezavisne firme u vezi pregleda i kontrole ispravnosti ove dizalice.

Specifičnost korišćenja ove dizalice može uzrokovati ozbiljne opasnosti i rizike, kako po imovinu organizacije u kojoj sam zaposlen, tako i po sve zaposlene i posetioce iste, obzirom da je ista svakodnevno u upotrebi.

Unapred se zahvaljujem svima.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum