BZNR forum
Autor Poruka

<  Oprema za rad i LZS  ~  Dizalice

srecko
Poslao: Uto Apr 28, 2009 14:12 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 25 Maj 2008 Poruke: 56 Lokacija: između Dunava i Velike Morave
1. Da li je PRAVILNIK O TEHNIČKIM NORMATIVIMA ZA DIZALICE ("Sl. list SFRJ", br. 65/91) na snazi, pošto se u Zakonu o BZNR i njegovim pravilnicima nigde ne pominje, a nadpropis mu je, tj donet je na osnovu Zakona o standardizaciji iz 1996 tj.1998...?


2. ako je na snazi, da li ,konkretno, autodizalice podležu dnevnom, nedeljnom, mesečnom i godišnjem pregledu u smislu tog Pravilnika. U čl. 126 do čl.130, oprema tj delovi dizalice koji se pregledaju jesu delovi elektromosnih dizalica, koliko sam razumeo...?


hvala.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Zoran Šukalo
Poslao: Pon Maj 18, 2009 08:44 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 15 Dec 2008 Poruke: 221 Lokacija: Beograd
1. Pravilnik o tehničkim normativima za dizalice (Sl. List SFRJ 65/91) je i dalje na snazi, s obzirom da nijednim drugim aktom nije proglašen nevažećim.

2. Autodizalice podležu preventivnim i periodičnim pregledima, s tim da u Zakonu o BZR i Pravilniku o postupku pregleda i ispitivanja opreme za rad nije jasno naveden i upotrebljen termin „autodizalica“, već te dizalice podpadaju pod opremu koja je navedena u članu 3 tačka 1 Pravilnika o postupku pregleda i ispitivanja opreme za rad.

3. Što se tiče propisane periodike pregleda autodizalica (dnevno, nedeljno, mesečno), to je propisano u Pravilniku o tehničkim normativima za dizalice koji je još uvek na snazi. Sve vrste dizalica, viljuškara, itd potrebno je pregledati dnevno, nedeljno i mesečno, od strane korisnika opreme za rad i od strane lica u tehničkom sektoru. Pravilnikom o tehničkim normativima za dizalice, propisana je metodologija pregleda odnosno način na koji se vrše ti pregledi. Najbolje je po tim tačkama izraditi ček liste i na taj način vršiti preglede. Vrlo bitno je da se uvek obrati paznja na uputstvo proizvođača i da se sve radnje koje se obavljaju, obavljaju u skladu sa tim uputstvima. Pored toga, takođe je neophodno da svaka dizalica ima i svoju kontrolnu knjigu i da se sve redovne ili vandredne radnje uredno evidentiraju.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu