BZNR forum
Autor Poruka

<  Obuke  ~  Program osposobljavanja zaposlenih za bezbedan i zdrav rad

Nikola.
Poslao: Sub Jan 22, 2011 15:28 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 12 Okt 2010 Poruke: 14
Koege,

Interesuje me da li je neko od Vas vrsio izradu Programa osposobljavanja za bezbedan i zdrav rad zaposlenih.D ali postoji neka forma za izradu istog?

Hvala unapred

Nikola

_________________
Nikola
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
branko radonjić
Poslao: Sub Jan 22, 2011 17:40 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 23 Apr 2008 Poruke: 61
Nijednim propisom nije utvrđena obaveze izrade programa osposobljavanja zaposlenih za bezbedan i zdrav rad. Zaposleni se na osnovu Akta o proceni rizika upoznaju sa opasnostima i štetnostima i merama za odklanjanje, sprečavanje ili svođenje na najmanj moguću meru svih opasnosti i štetnosti. Znači da je sami Akt na neki način program osposobljavanja. Jako je važno najpre zaposlenog upoznati sa osnovnim pravima i obavezama iz oblasti BZR, zatim ga precizno upoznati sa radnim aktivnostima na radnom mestu (prostoru u kojem obavlja radne aktivnosti) detaljno navesti sve opasnosti i štetnosti koje mu prete, ili mu mogu pretiti na radnom mestu pri obavljanju posla i najvažnije od svega upoznati ga sa preventivnim merama da do povrede na radu ili bolesti nebi došlo. Posle ovog, teoriskog osposobljavanja zaposlenog treba i praktično osposobiti da obavlja poslove na koje je ugovorom o radu raspoređen. To se postiže demonstracijom ispravnih postupaka, pokazivanjem, odnosno praktičnim radom uz stalnu i neposrednu kontrolu neposrednog rukovodioca i/ili starijeg i iskusnijeg radnika.
Ipak, bez obzira što ne postoji obaveza da poslodavac donese program osposobljavanja, nije na odmet da lice za BZR sačini takav program. U njemu navodi teme osposobljavanja, broj potrebnih časova i druge elemente da bi sebi olakšao posao kada vrši teoretsko osposobljavanje.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Nikola.
Poslao: Pon Jan 24, 2011 17:58 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 12 Okt 2010 Poruke: 14
Hvala Vam puno na ovako iscrpnom odgovoru.

_________________
Nikola
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Gajić Branko
Poslao: Pon Jan 24, 2011 23:59 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 24 Apr 2010 Poruke: 131
Poštovani kolega,

Branko Radonjić, doajen ZNR i BZNR je sve lepo objasnio. Nije mi želja da kontriram, nego želim da ukažem na dve stvari:

PROCEDURA A NE PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA
1) Ne treba nikakav program. Plašim se prevelikog administriranja u kome od šume nećemo videti drvo. Ja predlažem jednu proceduru osposobljavanja zaposlenih za bezbedayn rad. Ta procedura treba da stane na jednu stranicu i vodi nas korak po korak od prijema ugovora ili aneksa ugovora o radu do provere osposobljenosti.

NE OBUČAVAMO ZA RAD VEĆ ZA BEZBEDAN RAD
2) Lice za BZNR treba zaposlenog da osposobi za bezbedan rad teoretski i praktično u bitnim crtama. a neko drugi (niži rukovodilac, kolega-mentor) da novo zaposlenog ili raspoređenog da uvede u posao i u praktičnim finesama osposobi za bezbedan rad, dok je taj zaposleni znanje i veštine rada trebao da stekne na nekom drugom mestu i drugom prilikom i da ih donese na radno mesto a ne da se obučava iznova. Dakle, ne obučavamo za rad, već za bezbedan rad, odnosno da se radi na bezbedan način.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
BZNR forum  ~  Obuke
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu