BZNR forum
Autor Poruka

<  Oprema za rad i LZS  ~  Pregledi i ispitivanja opreme za rad

Cljovanovic
Poslao: Ned Mar 06, 2011 14:29 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 06 Mar 2011 Poruke: 12 Lokacija: Arandjelovac
Vezano za ovu temu interesuje me da li mašine kao što su bageri,buldožeri,kombinovane mašine (skip) i ostale mašine građevinske mehanizacije, podležu preventivnim i periodičnim ispitivanjima u smislu Pravilnika o postupku pregleda i ispitivanja opreme za rad i ispitivanja uslova radne sredine, tj. da li se član 3. tačka 5 ovog pravilnika odnosi na ove mašine?
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dobrovisanin
Poslao: Ned Mar 06, 2011 15:50 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 05 Mar 2011 Poruke: 7 Lokacija: Vlasotince
Dragi kolega, pomenute masine sigurno podlezu periodicnom pregledu, izmedju ostalog i kao vozila za unutrašnji transport na mehanizovani pogon, ako se dobro secam kao takva su navedena u "Sl. glasniku RS", br. 7/99 u clanu 15 a u ,,Službeni glasnik RS”, broj 101/05 u clanu 13 pod rednim brojem 5 kao -samohodno vozilo, na mehanizovani pogon, koje se koristi za unutrašnji transport - vuču, potiskivanje, dizanje, spuštanje i prenošenje tereta;

Posto se za spomenute masine svakako mora uraditi procena, i donosenje zastitnih mera za ta radna mesta, koje su mnogobrojne, po mom misljenju to bi trebalo da je to.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
branko radonjić
Poslao: Ned Mar 06, 2011 20:28 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 23 Apr 2008 Poruke: 61
Bageri,buldožeri,kombinovane mašine (skip) i ostale mašine građevinske mehanizacije ne podležu pregledu i ispitivanju od strane pravnih lica sa licencom u smislu Pravilnika o pregledu i ispitivanju opreme za rad i uslova radne okoline. Ovo po standardu nisu samohodna vozila na mehanizovani pogon, koje se koristi za unutrašnji transport - vuču, potiskivanje, dizanje, spuštanje i prenošenje tereta, već građevinska mehanizacija. Naravno, ako želite veći stepen bezbednosti možete ih podvrći pregledu i ispitivanju kako bi otklonili eventualno utvrđene nedostatke na toj opremi i tako doprineli većem stepenu bezbednosti radnika. Inspektor rada nema pravo da rešenjem naredi takve preglede i ispitivanja.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu