BZNR forum
Autor Poruka

<  Primeri loše prakse  ~  JATOV AVION IZLETEO SA PISTE

milutin.jelić
Poslao: Ned Okt 04, 2009 20:54 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 21 Apr 2008 Poruke: 137
Danas, 4. oktobra dogodio se akcident koji je mogao da odnese stotine života. JAT-ov avion na aerodromu u Turskoj izleteo sa piste.

Malo starije kolege se sećaju da je u sličnom udesu na aerodromu na ostrvu KRK pre tridesetak godina poginulo stotine ljudi.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
MM
Poslao: Pon Okt 05, 2009 13:52 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Sep 2009 Poruke: 7
Dileme nema: neko nije poštovao prpise i procedure: ili su aerodromske službe i kontrola leta dozvolili sletanje na nabezbednu pistu (previše vode ili slaba vidljivost), ili je zakazaka tehnika (sistemi za zaustavljanje) zbog propusta u održavanju, ili je pogrešila posada i avion prizemljila na velikoj brzini odnosno na velikoj udaljenosti od početka piste.

Vazduhoplovni udesi se uvek detaljno istražuju i na osnovu toga se izrađuju i dopunjuju pravila i procedure. Obično se kaže da su vazduhoplovna pravila krvlju napisana. I pored toga se dešavaju nesreće, jer se radi o visoko rizičnim poslovima. Bilo bi dobro kada bi se u svim delatnostima tako istraživali i analizirali akcidenti. Verovatno bi ih bilo manje.

Kod većina naših poslodavaca je praksa da se akcidenti sakriju, ili, ako to nije moguće, da se što pre zaborave. Ne treba zaboraviti da je obaveza poslodavaca da inspekciju i MUP-u prijavi i "pojavu koja bi mogla da ugrozi bezbednost i zdravlje zaposlenih" (član 50. Zakona o BZR)
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu