BZNR Forum Index
Author Message

<  Druga pitanja ZŽS  ~  Napredak u nauci, tehnologiji i zaštiti okoline

galamic
Posted: Thu Jul 01, 2010 19:49 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
01. jul 2010. | 08:23

Izvor: Beta

Grad: Užice

Vicepremijer Božidar Đelić ocenio da je, uprkos krizi, u ostvarenju Nacionalne strategije održivog razvoja u protekle dve godine napravljen napredak u oblasti nauke, tehnologije i zaštite životne sredine.

"Srbija mora da nastavi taj put kako bi obezbedila model koji će biti socijalno odgovoran i koji neće dovesti do raslojavanja u društvu, već će obezbediti razvoj i ekonomiju zasnovanu na znanju", naveo je Đelić sinoć u Užicu, na konferenciji o održivom razvoju.

Đelić je naveo da će u narednom periodu biti obezbeđena značajnija sredstva za tehnologije na bazi investicija i ulaganja u projekte naučnog znanja.

On je dodao da nema nijednog ministarstva i lokalne sredine koja je odustala od ključnih projekata i da je za gradnju lokalne infrastrukture u julu odobreno 17,6 miliona evra od Evropske investicione banke.

On je ocenio da je nedavno pokretanje ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i priključenju povoljan signal za investitore.
View user's profile Send private message Send e-mail
galamic
Posted: Mon Apr 04, 2011 14:48 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Bežanijska kosa: Detelinom protiv alergija

| 24. mart 2011. 22:58 |

U okolini zelene pijace na Bežanijskoj kosi počela akcija suzbijanja ambrozije. Pilot-projektom opštine Novi Beograd predviđena sadnja na oko četiri hektara

U BORBI protiv ambrozije, čiji je polen jedan od najčešćih uzročnika alergija, opština Novi Beograd će koristiti detelinu. Na nekoliko lokacija na teritoriji ove gradske opštine sadnjom deteline nadležni će pokušati da spreče širenje opasne korovske biljke.

Na Bežanijskoj kosi, u blizini pijace, danas je počela priprema terena za sadnju.

Predsednik opštine Nenad Milenković obilazeći ovu lokaciju najavio je da će detelina biti posejana na oko 3,8 hektara, duž ulice Tošin bunar i kod Fakulteta dramskih umetnosti.

U okviru pilot-projekta koji opština sprovodi kako bi smanjila opasnost od elergijskih reakcija i zdravstvenih problema kod mnogih Novobeograđana ambrozija se uništava na nekoliko načina.

MERENJE POLENA
NA sajtu opštine Novi Beograd od 14. februara redovno se meri koncentracija alergenog polena u vazduhu. Novobeograđani svakodnevno mogu da vide da je trenutno u porastu alergeni polen tise, kleke, čempresa i leske. - Opština već dve godine, u saradnji sa građanima sprovodi akciju uništavanja ambrozije - rekao je Milenković. - Građani su uključeni tako što prijavljuju lokacije na kojima ima ove biljke ili učestvuju u organizovanom čupanju biljke iz korena što je i najefikasnije. Ove godine pokušaćemo kroz pilot-projekat da prenesemo iskustva iz drugih zemalja. Po preporuci stručnjaka počeli smo da sejemo detelinu koja ne smeta ljudima, a kao jača biljka sprečiće širenje ambrozije. Videćemo na leto kakvi će biti rezultati, i mislim da bi to mogao da bude uspešan model koji će se primeniti i u celoj Srbiji.

Akciju uklanjanja ambrozije opština je organizovala i prošle godine, jer je njen polen jedan od najčešćih izazivača alergijskih reakcija kod ljudi i smatra se uzročnikom više od 50 odsto od ukupnog broja polenskih alergija.
View user's profile Send private message Send e-mail

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum