BZNR Forum Index
Author Message

<  Povrede na radu  ~  Povreda kada se ispunjeni svi uslovi za bezbedan rad

Jovanium
Posted: Thu Sep 11, 2014 13:55 Reply with quote
Joined: 08 May 2013 Posts: 80 Location: Zrenjanin
U praxi se dešavaju slučajevi kada radnik doživi povredu na radu pri redovnom obavljanju svojih radnih aktivnosti a poslodavac je primenio sve uslove i mere za bezbedan rad(obučio radnika, primenio preventivne mere, obezbedio LZS i lekarske preglede).
Ovo se najčešće dešava usled velike dinamike na radu, usled zaokupljenosti radnika svojim poslom, čestim i brzim promenama radnog mesta i rukovanju različitim oruđima za koje radnik ima sva potrebna znanja i veštine. Radnik jednostavno zaboravi da se pridrži odredjenih instrukcija i zabrana na radnom mestu, zaboravi da upotrebi LZS, nije dovoljno skoncentrisan pri promeni radnog mesta ili nije adekvatno reagovao ili predvideo opasnost na radnom mestu.
Naravno, konačan ishod o tome daju inspekcija i medicina rada.
Pitanje je: Koliko radnik u takvim okolnostima snosi odgovornost za povredu na radu i koja su njegova prava pri ostvarivanju naknade za bolovanje i lečenje? Da li se poslodavac, i pored svih ispunjensti za zdrav i bezbedan rad, može teretiti u smislu pokretanja prekršajnog postupka?
View user's profile Send private message Send e-mail
omikron
Posted: Tue Sep 16, 2014 08:40 Reply with quote
Joined: 20 Nov 2012 Posts: 17
Sve ima svoju cenu. A mi najviše plaćamo zdravljem i životom. Samo da bi poslodavac prošao sa što manje troškova, a opet da bi finalni proizvod bio što jeftiniji, da bi ga osiromašeni kupac kupio i tako u krug.
Dok se ne podigne standard, neće moći da se unapredi BZR, jer to naravno košta. Da bi osigurao dobre uslove za bezbedan i zdrav rad poslodavac mora dosta da plati, i opet u ovom konkretnom slučaju usled pojačanog obima posla dolazi do povreda usled ljudskog faktora. U nekoj bogatijoj zemlji bi obezbedili rotaciju radnih mesta, obezbedili odmor radnika na svakih sat vremena, zaposlili dodatno radnika, itd. Onda radnik ne bi izgubio koncentraciju i povređivao se. Onda ne bi bilo ni ovih pitanja, kad bi se stvari poređale od početka. Nadam se da i kod nas postoje firme u kojima se radnici ne povređuju.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum