BZNR Forum Index
Author Message

<  Povrede na radu  ~  RS: DUPLO VIŠE POGINULIH NA RADNOM MESTU

Slobodanka.Radojevic
Posted: Thu Jan 29, 2015 15:29 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Tanjug

U 2014. godini, zaključno sa devetim mesecom, 11 radnika izgubilo je život na svom radnom mestu u Republici Srpskoj, što je skoro za duplo više u odnosu na prošlu godinu

BANjALUKA - U godini na izmaku, zaključno sa devetim mesecom, 11 radnika izgubilo je život na svom radnom mestu u Republici Srpskoj, što je skoro za duplo više u odnosu na prošlu godinu kada ih je stradalo šest, prenose banjalučke "Nezavisne novine".

Tri života izgubljena su u oblasti šumarstva, po dva u građevini i u oblasti elektroprivrede, jedan u oblasti hemijske industrije i tri u ostalim delatnostima, a rezultati Republičke inspekcije rada pokazuju da je uzrok smrtnih povreda najčešće bilo nepreduzimanje mera zaštite na radu u skladu sa zakonom.

Glavni republički inspektor rada Čedo Risović precizira da su se u oblasti zaštite na radu nepravilnosti najčešće odnosile na propuste u pogledu organizacije i sprovođenja mera, primenu preventivnih mera, osposobljenost radnika i propuste u pridržavanju i sprovođenju tehnčkih normi zaštite na radu.

Inače, za proteklih devet meseci došlo je i do 41 teže povrede na radu, a najviše radnika je povređeno u građevinarstvu i šumarstvu.

"Analizom uzroka nastanka težih povreda na radu u oko 44 odsto slučajeva utvrđeno je da je do povrede došlo zbog nepridržavanja definisanih i obezbeđenih mera zaštite na radu, najčešće nepažnjom radnika. U 56 odsto slučajeva uzrok povrede bilo je nepreduzimanje mera zaštite na radu u skladu sa zakonom od strane poslodavca", kaže Risović.

U Savezu sindikata RS navode da je broj poginulih u ovoj godini još veći i da njihovi podaci pokazuju kako je od početka 2014. smrtno stradalo 13 ljudi.

Istraživanjem su došli do podatka da polovina poslodavaca ne primenjuje Zakon o zaštiti na radu što je, kako su ocenili, i jedan od osnovnih uzroka za gubljenje života.

Predsednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić ističe da tamo gde nema zaštite na radu gube se ljudski životi, a tamo gde se poštuje manje je šansi da se to desi.

Prema njenim rečima, najveća mana postojećeg zakona, za koji kaže da "nije loš", je Akt o proceni rizika - dokument koji je obavezan za sva preduzeća, kojim bi trebalo da budu regulisana brojna pitanja iz oblasti zaštite na radu.

"On nije donet u velikom broju preduzeća, kako u privatnom tako i u javnom sektoru, a i kada ga donesu on je stereotipan i prepisan i niko i ne čita šta u njemu piše", tvrdi Mišićeva i zaključuje da na sve to dolazi i loša i nekvalitetna zaštitna oprema.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum