BZNR Forum Index
Author Message

<  Pravna regulativa  ~  POSLANICI O IZMENI 3 EKOLOŠKA ZAKONA SLEDEĆE SEDMICE

Slobodanka.Radojevic
Posted: Tue Mar 03, 2015 10:58 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Beta, 01 mart 2015

Skupštine Srbije trebalo bi da naredne sedmice po hitnom postupku razmatra izmene zakona o hemikalijama, biocidnim proizvodima i o integrisanom sprečavanju i kontroli zagadjivanja životne sredine.

Cilj izmena je da se obezbedi kontinuirano finansiranje upravljanja hemikalijama i biocidnim proizvodima kroz uvodjenje taksi, efikasniji inspekcijski nadzor, kao i da se bolje reguliše i olakša izdavanje integrisanih dozvola o zaštiti životne sredine industrijskim postrojenjima.

Izmenama zakona o hemikalijama i biocidnim proizvodima je precizirano da se poštuje princip po kome onaj ko stavlja hemikalije i biocidne proizvode na tržište mora da snosi teret upravljanja, dok će se kroz precizniju podelu poslova inspekcija iz više ministarstava omogućiti bolja kontrola tih oblasti.

Izmenama Zakona o hemikalijama uvode se takse za firme koje se bave proizvodnjom i prometom hemikalija kako bi se obezbedio kontinuitet u finansiranju sistema upravljanja hemikalijama i primenio princip da onaj ko stavlja hemikalije u promet i ostvaruje dobit od toga plaća upravljnje.

Predlogom tog zakona predvidjeno je i razgraničenje inspekcijske nadležnosti ministarstva za zaštitu životne redine, zdravlja i trgovine, kao i obrazovanje zajedničkog tela radi boljeg nadzora nad hemikalijama.

Ni važećim Zakonom o biocidima nije razgraničena nadležnost inspekcije za zaštitu životne sredine, sanitarne, veterinarske i tržišne inspekcije, što će biti promenjeno, a zakon će se uskladiti i u delu koji se odnosi na prenos nadležnosti sa nekadašnje Agencije za hemikalije, koja je ukinuta, na ministarstvo zaduženo za zaštitu životne sredine.

U nekim postupcima za koje je ranije bilo predvidjeno plaćanje naknada, novim predlogom zakonom one se brišu, tako da bi finansijsko opterećenje za firme koje se bave proizvodnjom i prometom biocidnih proizvoda trebalo da bude manje.

Suština zakona o hemikalijama i biocidnim proizvodima neće biti promenjena, a izmene neće uticati na stepen uskladjivanja sa propisima EU.

Cilj izmena Zakona o integrisnom sprečavanju kontroli zagadjenja životne sredine je uskladjivanje odredbi koje se odnose na početak rada postrojenja, koja su u obavezi da pribave integrisanu dozvolu, sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Tim novinama u zakonu će se promeniti dinamika rešavanja i izdavanja industrijskim postrojenjima integrisanih dozvola koje se odnose na zaštitu životne sredine, za šta će rok biti produžen sa 2015. na 2020. godinu.

U Srbiji trenutno postoji 196 postrojenja koja moraju da imaju integrisanu dozvolu, zahtev je podnelo 166, ali je od kraja 2014. na republičkom, pokrajinskom i lokalnom novou izdato samo 10 dozovola.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum