BZNR Forum Index
Author Message

<  Povrede na radu  ~  OD POČETKA GODINE 6 RADNIKA SMRTNO STRADALO NA RADU

Slobodanka.Radojevic
Posted: Fri Apr 03, 2015 13:05 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Tanjug, 28.03.2015

БEOГРAД - У прва три месеца ове године шест радника jе смртно страдало на радним местима, што се наjчешће догађа у области грађевинарства, саобраћаjа и индустриjе.

Пpема подацима Инспектората за рад у прва два месеца 2015. на радном месту су смртно страдала три радника.

Jедан радник преминуо jе, међутим, jуче од последица тешких повреда задобиjених затрпавањем земље на градилишту гасификациjе на излазу из Смедерева.

Tоком прошле седмице, на градилишту на Новом Београду настрадао jе радник када jе део пумпе за изливање бетона дошао у контакт са жицом за пренос електричцне енергиjе, као и jедан радник Рударског басена "Kолубара”.

Mинистар рада Aлександар Вулин наjавио jе доношење закона о безбедности на раду jер се, како jе рекао, та област мора унапредити и радити на превентиви да би оваквих случаjева било што мање.
"Mорамо да повећамо безбедност на раду и донећемо закон о томе и инспекциjа рада ће, када приликом обиласка радних места препозна нешто што ниjе из њене надлежности, о томе обавестити надлежне”, рекао jе Вулин.

Према речима министра, у тоj области постоjе казнене одредбе, али jе важно радити на превентиви.

У прва два месеца ове године, инспектори су обавили и два надзора поводом колективних повреда на раду, 126 надзора поводом тешких повреда на раду и 34 надзора поводом лаких повреда на раду.
Прошле године у Србиjи jе на радном месту страдао 21 радник, док jе њих 17 преминуло након задобиjања тешких повреда.

Захваљуjући превентивним надзорима у области безбедности и здравља на раду у висикоризичним делатностима - грађевинарство, индустриjа, пољопривреда, упоредна анализа броjа инспекциjских надзора на раду за 2014. годину у односу на 2013. годину указуjе на то да jе укупан броj смртних повреда прошле године смањен за око 13 одсто у односу на претходну годину.

Инспектори су прошле године поднели 30 приjава за покретање кривичног поступка против одговорних лица, због основане сумње да су починили кривично дело изазивања опасности необезбеђењем мера безбедности и здравља на раду, као и 1.234 захтева за покретање прекршаjног поступка.

Према статистици Mеђународне организациjе рада, сваке године се широм света, догоди више од 330 милиона повреда насталих у вези са радом, рачунаjући само оне коjе су за последицу имале изостанак с посла дужи од четири дана.

Сваке године око 2,4 милиона људи умре због небезбедних или нездравих услова на радном месту, а што проузрокуjе губитак четири одсто од глобалног БДП.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum