Author |
Message |
< Obuke ~ Upoznavanje novih radnika za zdrav i bezbjedan rad |
zzibnr |
Posted: Mon Oct 17, 2016 14:37 |
|
|
|
Interesuje me na koji naèin (usmeno,prezentacija i sl.) i ukom obimu upoznajete novozaposlene sa oblašæu zaštite i zdravlja na radu. Da li ih, tom prilikom, evidentirate kroz neki poseban dokument i da li odmah radite testiranje iz znr?
Interesuje me vaša iskustva i naèin na koji vi to radite.
Hvala unaprijed |
|
|
Back to top |
|
milutin |
Posted: Thu Oct 20, 2016 13:28 |
|
|
|
Osposobljavanje radite prema programu koji treba da donesete i u kojem regulišete kako, po kojim temama i koliko traje teorijsko osposobljavanje, naèin provere teorijske osposobljenosti i isto to za praktièno osposobljavanje. Obavezna evidencija i dokumentacija po Zakonu je samo obrazac 6 evidencije, ali veæina firmi dokumentuje teorijsku proveru testom, a praktiènu nekim zapisom o praktiènoj proveri, odnosno osposobljenosti.
Trajanje obuke se definiše prema rizicima radnog mesta i nema pravila, sami odreðujete, Recimo 1 sat teorije i 1 sat prakse za najjednostavnije poslove/RM pa do 10 – 20 èasova teorije i 10 – 20 dana prakse uz rad za koje vreme ne smeju samostalno da rade (na primer za rad na visini, u dubini, rukovalaca složenom opremom…) |
|
|
Back to top |
|
zzibnr |
Posted: Thu Oct 20, 2016 14:43 |
|
|
|
Hvala kolega na odgovoru.
Ja sam mislila na "nove" radnike, koji prvi put zasnivaju radni odnos u preduzeæu. Nisam mislila na opštu obuku iz ZNR,koja se "periodièno" sprovodi u preduzeæu i za koju je potreban "plan i program obuke", skripta i testovi,a koja se odvija teoretski/predavanje i praktièno/testiranje radnika. Nakon svega toga se izdaju radnicima Uvjerenja-tako je bar u R.Srpskoj, gdje ja radim.Naravno na kraju se saèini Zapisnik itd....Obuku za rad na visini i specifiènim poslovima (recimo poveæanog rizika) radimo komisijski, uz prisustvo nekoliko èlanova iz razlièitih profesija shodno obuci koja je u pitanju. To su interne obuke i postupak je isti kao i za "opštu obuku".
Konkretno ja "nove radnike" ,na šta sam i mislila otvarajuæi ovu temu, prije poèetka rada odnosno rasporeðivanja na poslove i radne zadatke, upoznajem sa materijom ZNR usmeno u vidu kratkog i uopštenog predavanja. Upoznam ih sa djelatnošæu preduzeæa, opasnostima i štetnostima koje se mogu pojaviti u toku rada i u radnoj sredini, mjerama zaštite, pružanjem PP. ujedno ih upoznam sa pravima i obavezama koje poslodavac ima prema njima i obrnuto. Nakon toga popune tzv. "Evidentni karton" (ime, prezime, datum, mjesto roðenja, naziv radnog mjesta na koje je rasporeðen u skladu sa Ugovorom, struèna sprema) u kojem svojim potpisom potvrde da su upoznati sa prethodno navedenim. Skoro nam je Inspektor iz ZNR tražio da rade i testove nakon tog predavanja i evidentiranja, pa se i to poèelo praktikovati.
Valjda smo se razumjeli, a možda se i naèini razlikuju u Srbiji i R.Srpskoj, mada je suština ista.
Interesovalo me kako to rade kolege u drugim preduzeæima.
Veliki pozdrav |
|
|
Back to top |
|
milutin |
Posted: Fri Oct 21, 2016 08:08 |
|
|
|
Super, samo sadržaj ove buke treba biti prilagoðen rizicima na random mestu a to se u Srbiji definiše aktom o proceni rizika.
Nakon što evidentirate ovu obuku, predlažem vam da zaposlene pošaljete da zaduže SLZ I onda ih odvedete kod neposrednog rukovodioca da ih osposobi za praktiènu primenu mera za ZNR na svom random mestu/poslovima. Na kraju, I ta osposobljenost bi se trebala dokumentovati. |
|
|
Back to top |
|
zzibnr |
Posted: Fri Oct 21, 2016 08:55 |
|
|
|
Da, kolega, tako i radimo.
Nakon završenog upoznavanja sa tematikom iz ZNR,prilagoðenu radnom mjestu tih novoprimljenih radnika i njihovom evidentiranju u "Evidentne kartone" (eventualno i testiranju),a sve shodno "Aktu o procjeni rizika za radno mjesto i radnu sredinu" oni se upuæuju ponovo u Kadrovsku službu, odakle ih dalje prosljeðuju na odreðene lokacije radi zaduženja LZS-a i svemu ostalom što je potrebno.Tek nakon toga idu preko admin.tehn.referenta u Sektor/OJ/RJ/Službu kod neposrednog rukovodioca gdje dobijaju dalje upute za rad shodno opisu poslova i radnih zadataka itd.
Veliki pozdrav  |
|
|
Back to top |
|
zzibnr |
Posted: Fri Oct 21, 2016 09:04 |
|
|
|
Da, zaboravih napisati da mi je drago da imam sa kim da razmjenim mišljenje i da prodiskutujem na odreðene teme.
Još jednom hvala |
|
|
Back to top |
|
|