BZNR Forum Index
Author Message

<  Povrede na radu  ~  U GRAĐEVINARSTVU NANVIŠE POVREDA NA RADU

Slobodanka.Radojevic
Posted: Wed Mar 01, 2017 10:59 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Izvor: Tanjug, 26.02.2017.

Beograd -- Najčešće povrede na radu sa smrtnim ishodom dešavaju u oblasti građevinarstva, više od 50%, kaže načelnik Inspektorata za rad u Ministarstvu za rad Maja Ilić.

Najčešći razlozi su neobezbeđeni uslovi i oprema za ličnu zaštitu i bezbedan rad.

Ona je gostujući na RTS-u kazala da poslodavci na gradilištima vrlo često angažuju lica bez ugovora o radu, koja su onda podložnija povredama na radu i oni spadaju onda u rizičniju grupu.

"Poslodavac je taj koji treba da organizuje rad i radni prostor tako da obezbedi sprvođenje svih preventivnih mera radi zaštite života i zdravlja zaposlenih. Zakon jasno propisuje i da zaposleni ukoliko nisu primenjene sve mere bezbednosti i zdravlja na radu može da odbije da radi na takvom random mestu", kazala je Ilić.

Ona je navela i da inspekcije svakodnevno redovno, ali i vanredno kontrolišu primenu mera bezbednosti na radu, posebno u sektoru građevinarstva i industrije zbog njihove specifičnosti rada i nalažu poslodavcima da uklone sve nedostatke u određenom roku, ali podnose se i zahtevi za pokretanje prekršajnih poostupka.

"Vrlo često i više radimo one pojačane inspekcijske nadzore i to su nenajavljeni nadzori koji sup o zakonu uvek mogući , posebno kada ima indicija da ima nekih nepravilnosti", rekla je ona i navela da ukoliko se desi da je porveđeni radnik neprijavljen, kao što je bio poslednji slučaj sa smrtnim ishodom sva odgovornost je na poslodavcu i tada se preduzimaju sve zakonom propisane mere, odnosno pokreće se prekršajni postupak i podižu se krivične prijave protiv poslodavaca", objašnjava ona.

Ona je podsetila da je Inspekcija rada u 2016. Izvršila 900 nadzora povodom povreda na radu, da je bilo 29 smrtnih povreda na radu , 774 teških povreda na radu , kao i da je podneto je više od 62 krivičnih prijava priotiv nesavesnih poslodavaca.

Prema njenim rečima, kontrolišu se svi subjekti i registrovani i neregistrovani, jer je od 2015. i to zakonski dozvoljeno , dodavši da inspekcija ima 238 inspektora koji vrše nadzor u svim sektorima.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum