BZNR Forum Index
Author Message

<  Povrede na radu  ~  Slučaj izrade povredne liste

Nikola Simić
Posted: Fri Jul 15, 2016 09:12 Reply with quote
Joined: 09 Dec 2013 Posts: 16
Zdravo kolege,

Nije mi najjasnije u kojim slučajevima je neophodno uraditi povrednu listu, izjave i dalje slati na komisiju itd.

Da li ćemo za svaku moguću povredu (manje posekotine, optekotine i sl.) pisati povredni listu, izjave, voditi zaposlenog na pregled itd, ili postoji neko pravilo gde se podvlači crta, za koje se povrede radi procedura, a za koje ne.

U Zakonu je jasno definisano koje povrede se prijavljuju inspekciji i za njih se denfinitivno piše povredna lista, ali nije mi jasno za ove manje povrede koje su veoma česte, da li ih njih tretirati kao sve druge povrede ili treba praviti razliku.

Najlakše je reći, piši za svaku moguću povredu na radu povrednu listu, pa neka komisija utvrdi da li je ili nije povreda na radu, što možda je najbezbedniji način, zbog kasnije mogućih komplikacija ili možda preterujem ??

Hvala i pozdrav, Nikola Simić
View user's profile Send private message
galamic
Posted: Sun Jul 17, 2016 21:33 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Poštovani kolega,
izdvojite još malo vremena i pročitajte odredbe Zakona o BZR kojima su utvrđeni slučajevi povrede na radu, zatim odrebe Zakona o PiO koje definišu pojam povrede na radu i način ostvarivanja prava, zatim i odredbe Pravilnika o izdavanju izveštaja o povredi na radu.

Iz sasvim praktičnih i opravdanih razloga, molim vas, da u svaki od slučajeva, težine i oblika povređivanja stavite sebe, kao povređeno lice i osetite kako boli i najmanja ogrebotina koja u kasnijem stadijumu oporavka i lečenja može biti i te kako komplikovana a sve u zavisnosti od mesta povređivanja, zagađenosti (prljavštine izvora povrede - zarđala žica, ekser, građevinski materijal i mnogo mnogo sličnih primera...).

Verujem da ćete nakon detaljnijeg čitanja odredaba navedenih i drugih propisa iz oblasti radnih odnosa, PiO i BZR, kao i osećanja ''ličnog bola nastalog povredom'' razumeti opravdanost pisanja Izveštaja o povredi i
značaju Izveštaja i za povređenog i za poslodavac u slučajevima kada nisu krivi za nastalu povredu, u slučajevima kada se povede sudski spor.

S uverenjem da ćete razumeti i prihvatiti razloge ovakvog mog obraćanja, srdačno vas pozdravljam.
View user's profile Send private message Send e-mail
Nikola Simić
Posted: Wed Jul 20, 2016 09:08 Reply with quote
Joined: 09 Dec 2013 Posts: 16
Slažem se kolega,

U praksi tako i radim, samo sam hteo da čujem još nečije mišljenje.

Naravno, često zaposleni ili poslodavci ne prijavljuju neke manje povrede licu za bezbednost, ne razmišljajući o mogućim komplikacijama itd. Sve je to sad stvar edukacije i odgovornost istih.

Postoji definicija povrede na radu, ali opet tako napisana, da se daje mogućnost svakom licu da je na malo drugačiji način tumači i definiše.

Sindrom, ma nije mi ništa ili nije ti ništa, zarašće to, moglo je biti i gore, teraj dalje i sl.

Takođe u Pravilniku o izdavanju izveštaja o povredi na radu, tačno je defnisan ceo proces izdavanja u kome se nigde ne spominje obaveza pisanja Izjava povređenog, očevica, rukovodioca, Izjava o izabranom lekaru, Izveštaj lekara koji ga je prvi pregledao, a opet u većini ispostava ne primaju bez navedenih dokumenata.

Po Pravilniku treba popuniti pet primeraka izveštaja od strane poslodavca i lekara koji ga je prvi pregledao i tako predati u RFZO.

Opet sve zavisi od ispostave i njihovog poznavanja propisa i sl.

Hvala i Pozdrav.
View user's profile Send private message
Jovanium
Posted: Tue Aug 23, 2016 10:24 Reply with quote
Joined: 08 May 2013 Posts: 80 Location: Zrenjanin
Povredne liste i izjave povređenog i očevidaca šalju se komisiji u sledećim slučajevima:
- Teške povrede na radu (oštećenje tkiva)
- Povrede zbog kojih će zaposleni biti odsutan 3 ili više dana
- Kolektivne povrede
- Smrtni ishod

Za lake povrede na radu (BO do 3 dana), u većini slučajeva, ne morate dostavljati tu silnu dokumentaciju komisiji. Međutim, u pojedinim slučajevima čak i lake povrede mogu biti smetnja pri obavljanju posla ili se mogu naknadno iskomplicirati. Ako niste sigurni, konsultujte se sa inspekcijom.
View user's profile Send private message Send e-mail
vladetaub
Posted: Tue Dec 12, 2017 14:11 Reply with quote
Joined: 05 Jul 2010 Posts: 7 Location: ub
Nije nigde propisano šta,osim 5 primeraka Izveštaja o povredi na radu,treba predati RFZO. Pošto mi ispostava RFZO u Obrenovcu traži raznu dokumentaciju,obratio sam se RFZO-u i dobio odgovor da treba priložiti samo neophodnu medicinsku dokumentaciju i ja samo to i priložim.
View user's profile Send private message Send e-mail
ZJZ
Posted: Wed Dec 13, 2017 09:07 Reply with quote
Joined: 23 Mar 2011 Posts: 98
Kolega "vladetaub", potpuno ste u pravu, ja već godinama mučim muku sa RFZO (Ispostava Zemun i još neke ispostave) koji "izvoljeva" raznoraznu dokumentaciju. Nekoliko puta sam im se pisanim putem obratio I tražio tumačenje, ali sam naišao na ZID ĆUTANJA, zamolio bih Vas da mi (ako je moguće) prosledite odgovor koji ste dobili.
Moj mejl je zjelenkovic@galenika.rs
Hvala unapred.
Pozzzzz
View user's profile Send private message
Bojan90
Posted: Mon Jan 08, 2018 22:08 Reply with quote
Joined: 04 Jan 2018 Posts: 2 Location: Niš
Pozdrav svima,

Pre svega srećna nova godina i novogodišnji praznici, sve najbolje u novoj godini.

Imam pitanje vezano za prijavljivanje povrede na radu inspekciji rada i organu unutrašnjih poslova. Da li je potrebno prijavljivati manje povrede na radu tj. one povrede zbog kojih zaposleni nije sposoban za rad manje od tri uzastopna radna dana? Jer onako kako piše u Zakonu o BZR moje je mišljenje da ne treba, međutim u razgovoru mnogi se ne slažu sa tim.

Ukoliko nije potrebno prijavljivati takve povrede na radu, šta se dešava u slučaju da se neka manja povreda na radu iskomplikuje (u toku ona tri uzastopna radna dana) i zbog toga radnik mora da produži bolovanje? Tj. kako onda prijaviti povredu na radu kada je istekao rok od 24h?

Takođe, da li će se radniku koji je bio na bolovanju zbog povrede na radu dva radna dana platiti bolovanje u iznosu od 100% ako ta povreda nije prijavljena inspekciji i nisu napisani izveštaji o povredi (ukoliko nema potrebe prijavljivanja ovakvih povreda nema potrebe ni da se pišu izveštaji o povredi na radu?), i ako se plaća na osnovu čega se to reguliše?

Još jednom
Pozdrav svim
View user's profile Send private message Send e-mail
vladetaub
Posted: Tue Jan 09, 2018 10:02 Reply with quote
Joined: 05 Jul 2010 Posts: 7 Location: ub
Bojane,
Mešaš prijavljivanje povrede i izradu povredne liste.Listu svakako radiš i zbog odsustva sa rada i jedan dan. Lista se, pored ostalog i radi da povređeni može ostvariti prava ako se povreda bilo kada iskomplikuje.
Doktor koji je prvi pregledao povređenog u listi se izjašnjava da li povređeni odsustvuje sa posla duže od tri dana. I time si pokriven. E sad`u praksi ima problema oko popunjavanja liste jer se povređeni najčešće javlja u službu HMP gde doktori ne rade svaki dan pa ne možeš da ispoštuješ vremenski rok za prijavu. Ali na osnovu iskustva mogu ti reći, ako se povređenom pomoć ukaže u urgentnoj medicini to su po pravilu bolovanja duža od tri radna dana. Da sprečiš nedoumicu možeš da prijaviš svaku povredu i napomeneš da ćeš naknadno obavestiti o kakvoj se povredi radi.
Ima u vezi povredne liste situacija koja se često javlja a nije, po mom mišljenju, jasno definisana. Da bi povređenom izdao potvrdu o sprečenosti za rad a kasnije i tzv. doznake izabrani lekar mora imati nedvosmisleni osnov da se radi o povredi na radu. Taj osnov je povredna lista priznata i overena od strane RFZO-a. Sve dok oni ne overe listu ne možemo, pravno, smatrati da je povreda na radu. Ima ispostava RFZO-a koje neopravdano dugo drže povredne liste,kao npr. Koceljeva i Obrenovac. Ne vraćaju povredne liste i duže od dva meseca a Obrenovac ne vraća uopšte, nego traže da sami dođete po njih a sedište firme gde radim je preko 40km od Obrenovca. Njihovo obrazloženje je da nemaju sredstva da šalju poštom?
U tim i sličnim situacijama kada povređeni treba da zaključi bolovanje a povredna lista nije stigla iz RFZO-a izabrani lekar mora da napiše doznake za obično bolovanje a po dostavljanju liste zameni doznake sa drugom klasifikacijom - povreda na radu. Ili da, "na reč" odmah piše kao povreda na radu, što nije ispravno.
View user's profile Send private message Send e-mail
Bojan90
Posted: Tue Jan 09, 2018 23:13 Reply with quote
Joined: 04 Jan 2018 Posts: 2 Location: Niš
Vlado hvala na brzom odgovoru.

S obzirm da povrednu listu svakako moram da popunim kao i propratnu dokumentaciju (što je najveći deo posla) onda mi je najlakše i da prijavim povredu inspekciji i da time završim priču. Drugo, s obzirom da popunjavam povrednu listu i da jedan primerak te povredne liste ide i inspekcijij rada bolje mi je da ne rizikujem neki još veći problem.
Pitanje sam postavio zato što sam imao par povreda zbog kojih su radnici bili na bolovanju 1 dan.

Što se tiče probelama za RFZO, meni se to isto dešavalo, a i probelm je rešen na isti način tj. zaključeno je obično bolovanje pa je kasnije prepravljeno kao bolovanje zbog povrede na radu (ovo pravi problem i radniku koji primi manju platu pa mu se tek sledeći mesec nadoknadjuje a i ljudima koji vrše obračun plata). Kad smo kod RFZO i otvaranje bolovanja problem predstavlja i radnik koji nema prebivalište ili boravište u mestu u kome radi. (Radnik je u problemu jer mora da ode kod svog lekara da otvori i zatvori bolovanje a lice za BZR jer mora da ide u matičnu službu RFZO kako bi predao i preuzeo povredne liste ukoliko matična služba neće da ih pošalje poštom).

Pozdrav i još jednom hvala na odgovoru.
View user's profile Send private message Send e-mail

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum