BZNR Forum Index
Author Message

<  Obuke  ~  Stručno Osposobljavanje

Nikola Simić
Posted: Tue Jan 27, 2015 12:45 Reply with quote
Joined: 09 Dec 2013 Posts: 16
Dobar dan i Srećan rad svima,

Nisam siguran da li se na ovu temu vodila polemika, ali evo prilike.

Naime pitanje je jednostavno, gde uputiti zaposlene na stručno osposobljavanje za rukovanje određenim sredstvom rada (npr. utovarivačem, ) ?

Ne pričam o teorijskom i praktičnom osposobljavanju za bezbedan rad na osnovu Zakona o BZR-u., već o stručnom osposobaljvanu koji se pominje u Pravilniku o preventivnim merama pri korišćenju opreme za rad 23-09, 123-12, i u čl.130 Pravilnika o merama i normativima zaštite na radu na oruđima za rad 18-91.

Do sada sam imao prilike vidim razna rešenja vezana za stručno osposbljavanje:

1. Narodni-Radnički Univerizteti po Beogradu, ne bi ih sada navodio, papreno naplaćuju svoje obuke i to pod uslovom da su polaznici već imali praksu, odnosno da su radili na tim poslovima, tek onda mogu pohađati obuku, koja se sastoji iz dobijanja literature i polaganje testa i to je to. A šta je sa zaposlenima koji nemaju iskustva nikakvog, a želeli bih da nauče, itd. Kada im postavim pitanje na osnovu čega se vrši obuka, oni kažu na osnovu njiovog registrovanja u Privrednom Sudu ili sl. Koliko ja znam Ministartsvo prosvete mora dati akreditaciju i dozvolu za rad bilo Privatnom ili Državnom univerzitetu ili tečaju, da bi obavljali poslove obrazovanja ?!

2. Ukoliko se kupi oprema za rad od ozbiljnijeg proizvođača, vrlo je verovatno da će isti održati obuku za korišćenje i što je u principu jako dobro i neophodno.

3. Viđao sam da sam Poslodavac obrazuje Komisiju, izradi Plan i Program obuke, osposobi zaposlene i eto Uverenja o stručnoj osopobljenosti.

4. Lica za bezbednost i Firme koje se bave ovim poslovima su takođe organizovale obuke ovog tipa i dodeljivala Uverenja o stručnoj osposobljenosti.


Čini mi se da sve gore navedene "kombinacije" padaju u vodu, nakon Mišljenja Ministarstva rada pod brojem 011-00-00054/2012-01 od 10.12.2012. godine, u kome se eksplicitno govori o tome ko može da vrši stručno osposobljavanje i da izdaje Uverenja o stručnoj osposobljenosti, a to je Ustanova koja ispunjava uslove u skladu sa propisima iz oblasti obrazovanja.

Da li u Srbiji postoji Ustanova koja posuduje sve ove uslove i koja poseduje kapacitete za obuku širokog asortimana zanimanja ili smo prinuđeni da se "snalazimo"?

Nikola Simić spec.struk.inž.elektr.
IRATA L1




View user's profile Send private message
Slobodanka.Radojevic
Posted: Wed Jan 28, 2015 13:24 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Nikola,

U pravu ste. Sva ova rešenja koja ste naveli su prisutna u praksi.
Kako trenutno stvari stoje, još neko vreme ćemo se "snalaziti" jer Ministarstvo prosvete nema regulativu po kojoj bi se sprovodilo akreditovanje pravnih lica za stručno osposobljavanje.
Tako da, za sada, uverenja o stručnoj osposobljenosti mogu da daju pravna lica ili poslodavci koji imaju razvijene programe osposobljavanja, potrebne kadrove, opremu i iskustvo.
View user's profile Send private message
mickolli
Posted: Tue May 17, 2016 14:53 Reply with quote
Joined: 17 May 2016 Posts: 1 Location: Beograd
Pozdrav svima!

Prilično sam nov na forumu, pa me interesuje, ima li kakvih promena po pitanju stručnih osposobljavanja za korišćenje naročito opasne opreme za rad?

Negde sam načuo da sertifikat mora biti izdat od akreditovanih firmi, što pretpostavljam znači da je velika većina nas u prekršaju...
View user's profile Send private message
Role80
Posted: Fri May 04, 2018 13:56 Reply with quote
Joined: 01 Nov 2016 Posts: 8
Poštovane kolege,

Ukoliko neko ima odgovor na pitanje modela stručnog osposobljavanja zaposllenih, odnosno da li to može da se sprovodi interno u samoj firmi(uz prethodno ispunjavanje svih neophodnih uslova-odluka, program...) ili je to isključivo u nadležnosti sertifikovanih ustanova, zamolio bih da nam svima pomogne u otklanjanju ove nedoumice.

Pozdrav svima.
View user's profile Send private message
Slobodanka.Radojevic
Posted: Mon May 07, 2018 21:23 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Poštovane kolege,

Stručno osposobljavanje zaposlenih mogu da vrše i poslodavci i ustanove, ako konkretan program po kom će vršiti osposobljavanje sertifikuju u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. To konkretno znači da izrađuju plan i program koji treba da budu odobreni i dokazuju da zadovoljavaju uslove u pogledu opremljenosti, kadrova i dr.

Ukoliko su potrebne detaljnije informacije, možete postaviti konkretna pitanja i kolege iz Centra za edukaciju TEHPRO će Vam odgovoriti.

Pozdrav.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum