BZNR Forum Index
Author Message

<  Izvođenje radova na gradilištu  ~  U 2019. NA GRADILIŠTIMA STRADALO 17 RADNIKA

NikolaD
Posted: Fri Nov 01, 2019 10:33 Reply with quote
Joined: 09 Sep 2019 Posts: 187
Izvor "Politika

U inspekcijskim kontrolama od početka godine zatečeno je 10 240 građana kako rade na crno. Do prošlog meseca inspektori rada obavili su 45 891 inspekcijski nadzor, a podaci pokazuju da je najviše takvih radnika bilo u delatnosti usluga smeštaja i ishrane, trgovine i naravno, građevinarstva.

Kad je reč o inspekcijskim nadzorima povodompovreda na radu u Inspektoratu za rad podsećaju da su inspektori od početka godine okončali 652 takva nadzora, od kojih su 34 povodom smrtnih ( 20 nadzora ) i teških povreda na radu sa smrtnim ishodom ( 14 nadzora ), dok je 16 nadzora povodom kolektivnih, 544 nadzora povodom teških i 58 nadzora povodom lakih povreda.

Najviše smrtno stradalih bilo je u građevinarstvu, a inspekcija rada je upravo u toj delatnosti okončala 17 nadzora povodom smrtnih i teških povreda na radu sa smrtnim ishodom. Najugroženija zanimanja su građevinski radnici različitih profila - NK radnici, armirači, tesari, zidari, vozači, auto - mehaničari, pomoćni radnici, elektro - monteri, bravari, zavarivači i rukovodioci dizalicama i kranovima.

Osim majstora iz Srbije, na gradilištima u našoj zemlji najčešće su angažovani radnici iz Turske, Albanije, Makedonije, Azerbejdzana, Tadzikistana, Indije... Oni su uglavnom uposleni na privremenim poslovima i najčešće rade na crno. Takvih u zemlji ima između 7 000 i 10 000. Reč je u najvećoj meri o strancima koji obavljaju najteže fizičke poslove, nisu kvalifikovana radna snaga već rade kao pomoćni radnici, kopaju ili utovaruju robu. Razlog za angažman takvih stranaca je manjak domaće radne snage koja se sve više iseljava iz zemlje, najčešće u potrazi za boljom zaradom.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum