BZNR Forum Index
Author Message

<  Druga pitanja ZŽS  ~  NOVI VETROPARKOVI U SRBIJI

NikolaD
Posted: Wed Dec 25, 2019 14:56 Reply with quote
Joined: 09 Sep 2019 Posts: 187
Izvor Energetski portal

Novi vetroparkovi u Srbiji zauzimaće površinu 15 hiljada fudbalskih terena

Skupština grada Subotice usvojila je juče Plan detaljne regulacije za izgradnju vetroelektrane „Maestrale Ring“ čime su se stekli svi preduslovi za najveću investiciju u našoj zemlji, vrednu čak 700 miliona evra.

Vetroparkovi će se graditi na površini od oko 10.800 hektara što je otprilike 15 hiljada fudbalskih igrališta. Reč je o vetroparku nalik onom koji je nedavno otvoren kod Kovina, ali skoro četiri puta jače snage. Kovinski vetropark „Čibuk 1“ može da proizvode 160 MW električne energije, dok bi ovaj koji se sada planira pored Čantavira proizvodio 600 MW električne energije, što je dovoljno struje za pola miliona domaćinstava.

Investitor je privredno društvo vetroelektrane „Maestrale Ring“, čije je sedište u Beogradu, a osnivač akcionarsko društvo „Fintel Energija“ koje pripada italijanskoj „Fintel Energija Group“.

Gradska vlast podržava ovu investiciju i poručuje da će sve uraditi što je u njenoj nadležnosti.

„Izgradnja vetroelektrana dogovorena je na višem nivou vlasti, a na nama je da budemo efikasni i pripremimo sve što je neophodno da bi se ova investicija realizovala“, poručio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Oni koji se protive izgradnji ovog parka smatraju da će vetropark biti preblizu naseljenom mestu, tačnije, samo 1.000 metara od prvih kuća. Takođe, negodovali su što će biti na plodnoj zemlji, umesto na nekoj goleti.

Čantavirci su, sa druge strane, pozdravili izgradnju vetroparkova u selu, koja bi trebalo da počne za otprilike dve godine. Iako su još u toku ispitivanja, investitor će plaćati zakup poljoprivrednicima na čijim njivama će nići vetroelektrane.

Kako je novinarima izjavio Mikloš Balaša, odbornika iz Čantavira, od od ovog posla će i imati koristi i njihovo selo, kao i ceo grad: „Izgradićemo 75 kilometara puta posipanog kamenjem i to od postojećih letnjih puteva, tako da neće morati da se asfaltira. Te puteve će koristiti i poljoprivrednici i izvođači radova. Pored toga, bitna je i ušteda energije, ali i ekonomska strana celog programa“, smatra Balaša.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum