BZNR Forum Index
Author Message

<  Inspekcija rada  ~  PRIJAVE ZBOG POGIBIJE RADNIKA NA GRADILIŠTU U ČORTANOVCIMA

NikolaD
Posted: Mon Feb 03, 2020 16:34 Reply with quote
Joined: 09 Sep 2019 Posts: 187
Izvor Večernje novosti

Inspektorat za rad podneo je krivične i prekršajne prijave protiv odgovornih za pogibiju dvojice turskih radnika na gradilištu u Čortanovcima, saopštio je danas zaštitnik građana

Kako je navedeno, postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Inspektorata za rad Ministarstva za rad, koji je pokrenut po sopstvenoj inicijativi Zaštitnika građana zbog pogibije dvojice radnika, turskih državljana na gradilištu u Čortanovcima 31. oktobra 2019. godine, rezultovao je podnošenjem krivičnih i prekršajnih prijava u tom slučaju.

Inspektorat za rad obavestio je zaštitnika građana da je Osnovnom javnom tužilaštvu u Inđiji podneo krivičnu prijavu protiv fizičkog lica koje je upravljalo kranom, kao i protiv neposrednog rukovodioca nastradalih radnika.

Istovremeno, podnet je i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavca i odgovornog lica zato što nisu prijavljeni radovi nadležnoj inspekciji rada na propisan način i u propisanom roku, kao i protiv poslodavca koji je radno angažovao nastradale radnike, zbog toga što im prethodno nije pribavio radnu dozvolu u skladu sa Zakonom o zapošljavanju stranaca.

Zaštitnik građana je nakon navedenog izjašnjenja, obustavio postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Inspektorata za rad.

Odeljenje za hitno postupanje zaštitnika građana je, postupajući po sopstvenoj inicijativi, a nakon informacije u sredstvima javnog informisanja o pogibiji radnika u Čortanovcima, istog dana, kada se tragedija dogodila pokrenulo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kontrolisani organ najpre je zaštitniku građana dostavio izjašnjenje iz koga proizilazi da je nadležni inspektor rada izvršio vanredni inspekcijski nadzor istog dana kada je došlo do pogibije dvojice radnika i da je izrekao usmenu zabranu rada korišćenjem korpe na kamionskoj autodizalici.

Nakon zahteva za dodatnim izjašnjenjem koje je uputio zaštitnik građana, Inspektorat za rad je 28. januara 2020. godine obavestio taj organ o podnošenju krivičnih i prekršajnih prijava, čime su se stekli uslovi da zaštitnik građana obustavi postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Inspektorata za rad.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum