BZNR Forum Index
Author Message

<  Primeri loše prakse  ~  POGINUO RADNIK ZRENJANINSKOG VODOVODA

NikolaD
Posted: Mon Apr 27, 2020 19:20 Reply with quote
Joined: 09 Sep 2019 Posts: 187
Izvor Zrenjaninski portal

Poginuo radnik „Vodovoda i kanalizacije“ tokom izvođenja radova u Maloj Americi.

U naselju Mala Amerika u ranim jutarnjim satima došlo je do nesreće u kojoj je pedesetdevetogodišnji radnik JKP „Vodovod i kanalizacija“ tragično izgubio život.

Kako nezvanično saznajemo na njega se obrušila zemlja u trenutku dok se nalazio u kanalu u kome su se izvodili radovi.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ oglasilo se saopštenjem za javnost.

„Danas, 27. aprila, u ranim popodnevnim časovima, tokom izvođenja radova na zameni cevi fekalne kanalizacione mreže u Ulici Stevice Jovanovića u gradskom naselju Mala Amerika, tragično je izgubio život L.I., radnik JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin će sve informacije o ovom nesrećnom slučaju saopštiti javnosti nakon što se završe sve istražne radnje nadležnih državnih organa“, saopštilo je to preduzeće.
View user's profile Send private message
NikolaD
Posted: Wed Apr 29, 2020 20:18 Reply with quote
Joined: 09 Sep 2019 Posts: 187
Izvor Insajder

Ministarstvo za rad: Na gradilištu u Zrenjaninu gde je poginuo radnik nisu poštovani propisi!

Inspekcija rada je utvrdila da na gradilištu u Zrenjaninu gde je poginuo radnik L. I. poslodavac nije postavio podgradu čime je prekršio odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i Pravilnika o zaštiti na radu pri izvođenju građevinskih radova, i odmah mu je zabranjen rad, saopštilo je danas Ministarstvo za rad.

Reagujući na infomaciju u medijima da je Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole rada Inspektorata za rad povodom tog slučaja, ministarstvo je navelo da je Inspekcija rada istog dana kada se desila povreda i pre ikakvog zahteva Zaštitnika građana, što je i njena radna obavez, izašla na lice mesta i izvršila inspekcijski nadzor.

Inspekcijski nadzor je u toku, a nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica, inspektor rada će preduzeti mere iz domena nadležnosti inspekcije rada, istaklo je ministarstvo.

„Napominjemo da Inspektorat za rad nije dobio zahtev Zaštitnika građana za pružanje informacija o izvršenom inspekcijskom nadzoru, utvrđenim činjenicama i preduzetim merama, kao i da kontrolu zakonitosti rada inspekcije rada vrši upravna inspekcija, a Zaštitnik građana, u skladu sa svojim ovlašćenjima, ima pravo od organa uprave traži da mu se stave na raspolaganje svi podaci kojima organ raspolaže, a koji su od značaja za postupak“, piše u saopštenju reosornog ministarstva.

Potsetimo, radnik zrenjaninskog Vodovoda L.I. nastradao je pre dva dana tokom izvođenja radova na zameni kanalizacione cevi u ulici Stevice Jovanovića u gradskom naselju Mala Amerika, a zrenjaninska policija uhapsila je radnika preduzeća "Vodovod i kanalizacija" J.N. iz tog grada, jer mu se stavlja na teret da kao odgovorno lice na gradilištu, nije postupao po propisima i tehničkim pravilima o merama zaštite na radu.

Od januara 2013. do kraja 2017. godine, čak 187 osoba izgubilo je život usled povreda na radu. Samo 2018. stradalo je najmanje 53 radnika.

Zaštitnik građana je juče saopštio da je nakon što je došao do saznanja da je prilikom izvođenja radova na gradilištu u Zrenjaninu poginuo radnik JKP „Vodovod i kanalizacija“ i da je istog dana, uhapšeno odgovorno lice tog preduzeća, doneo odluku da po sopstvenoj inicijativi pokrene postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum