Author |
Message |
< Obuke ~ obrazac 6. |
sonja 011 |
Posted: Wed Oct 31, 2012 11:21 |
|
|
|
Kako da obavim obuku tj. popunim obrazac 6. koji se mora imati za radnike angazovane od drugog poslodavca, koji obavljaju posao za vas, ako takve poslove nemam u proceni rizika.
A jos veci problem mi je sto im na ugovoru tih angazovanih radnika, pise jedno, a oni u firmi obavljaju nesto sasvim nesto drugo.
Pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
|
Back to top |
|
Zoran Šukalo |
Posted: Thu Nov 01, 2012 08:54 |
|
|
|
Poštovana koleginice
kao lice za BZR, kad Vaš poslodavac angažuje radnu snagu od drugog poslodavca za izvršenje radnih zadataka koji nisu u delokruku rada privrednog društva, Vi treba da tražite da Vam dostave za angažovane radnike Obrazac M prijava da je u radnom odnosu, popunjen i overen obrazac 6 a Vi da uradite posebnu obuku za bezbedan rad sa specifiènostima na lokaciji rada i da Vam se radnik potpiše da je upoznat sa preventivnim merama kojih treba da se pridržava. Takoðe neophodno je da se definišu adekvatna LIÈNA ZAŠTITNA SREDSTVA izaduže i koriste.
Za procenu rizika radnih mesta u radnom prostoru malo je nelogièno da imate dokument, imate rizike ali pošto to nerade Vaši zaposleni to nemate u dokumentu pod naslovom PROCENA RIZIKA. Trebalo bi da ste pri snimanju radnih procesa obradili sva radna mesta nezavisno da li æe ih izvršavati stalno zaposleni ili angažovani radnici. Za poslove koji su periodièni REMONTI pre nego što poènete radove uradite procenu a to iovako treba da radite po dva osnova.
POZDRAV |
|
|
Back to top |
|
sonja 011 |
Posted: Thu Nov 22, 2012 16:22 |
|
|
|
Hvala Vam Zorane na brzom odgovoru,ali ja imam jos niz nejasnoca.
Sta da radim ako u opisu posla radnika angazovanog od drugog poslodavca /u njihovom obrazcu 6./ nije predvidjen radna visini, a kod nas bi imao tu vrstu opasnosti. Da li sam ja tada zaduzena za obuku za rad na visini/moja firma/ , ko ga upucuje na lekarski pregled/trebalo bi da je obavezan/, ko tom radniku obezbedjuje LZS? |
|
|
Back to top |
|
Zoran Šukalo |
Posted: Sat Nov 24, 2012 09:52 |
|
|
|
Poštovana koleginice
Najverovatnije da ste angažovali lica koja su zaposlena u privrednom društvu èija je delatnost posredovanje iznajmljivanje radne snage pa nije za oèekivati da oni pripremaju i vode posao. Oni su formalno ispoštovali zakonsku obavezu i imaju obrasce. Preuzimate odgovornost da ispunite uslove za bezbedan rad i dozvolite da poène rad kad izvršite obuku za svakog ko je u vašem radnom prostoru. Obuku možete vršiti sami ali možete da zahtevate da tu obuku uradi privredno društvo kje se bavi tim poslovima i da to ide na teret onih koji su poslali radnike na rad kod vas.
Za lekarske preglede postavite uslov pre dolaska izvršilaca kao i obavezu da imaju LZS i koriste u procesu rada na teret poslodavca.
Sve navedeno je predmet ponude i ugovora izmeðu dva privredna društva i može da je predviðeno i prihvaæeno ili nedefinisano pa da je PROBLEM u realizaciji za nekog u ovom sluèaju za Vas.
Pozdrav |
|
|
Back to top |
|
|
All times are GMT + 2 Hours
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|