BZNR Forum Index
Author Message

<  Pravna regulativa  ~  IZMENE ZAKONA IZ OBLASTI ZŽS DO KRAJA AVGUSTA

Slobodanka.Radojevic
Posted: Thu Aug 01, 2013 11:50 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Poslovno Jutro 30.07.2013.

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će konačne verzije izmena niza zakona iz oblasti zaštite životne sredine, uključujući Zakon o zaštiti prirode i Zakon o zaštiti životne sredine, biti završene do kraja avgusta.

Mihajlović je pred Odborom za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije, prilikom podnošenja izveštaja o radu Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine za period od februara do aprila, navela da se završavaju i izmene zakona o hemikalijama, o zaštiti prirode, o biocidnim proizvodima, o upravljanju otpadom, o ambalaži i ambalažnom otpadu, kao i o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja.

Novina je to što će parlamentu istovremeno biti predložena i najvažnija podzakonska akta, navela je ona i istakla da se na izmenama zakona radi u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS), Gradom Beogradom, AP Vojvodinom i drugim zainteresovanim stranama.

Ona je napomenula da će izmena pomenutih dokumenata pomoći prilikom otvaranja pregovora sa EU oko Poglavlja 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, a koje je veoma zahtevno i složeno.

Mihajlović je negirala da će biti osnivanja novih agencija iz oblasti zaštite životne sredine zbog usklađivanja sa propisima EU jer Ministarstvo ima kapacitet da radi u toj oblasti i bez novih agencija.

Ona je saopštila da bi bilo bolje da oblast životne sredine bude objedinjena u jedno ministarstvo, i dodala da će u slučaju da podela ministarstava ostane kao i do sada, međuministarska saradnja u toj oblasti morati da bude intenzivnija i efikasnija.

Takođe, navela je da će biti osnovan budžetski fond za zaštitu životne sredine jer se bez postojanja tog fonda dešavalo da novac namenjen zaštiti životne sredine završi u lokalnim samoupravama, ili na projektima koji nemaju veze sa tom oblašću.

Kako je istakla, radi se i na zakazivanju prvog sastanka sa predstavnicima organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom životne sredine kako bi se dogovorila buduća saradnja.

Mihajlović je napomenula da sastanak sa NVO do sada nije održan jer se radi na ažuriranju spiska od 120 organizacija koje imaju potpisan ugovor sa resornim ministarstvom i koje su u prethodnom periodu dobijale pomoć od države, a od kojih približno 40 posto više ne postoji.

Takođe, ona je najavila da Ministarstvo sprema i osnivanje nacionalne laboratorije za hemikalije, navodeći da ukidanje Agencije za hemikalije i biocide nije bilo na štetu građana Srbije jer su njena funkcija, rad i kvalitet posla u potpunosti zadržani u okviru tog ministarstva, ali bez dodatnih troškova za direktore, saradnike i članove upravnog odbora te agencije.

Vlada sinhronizovano radi na rešavanju problema zagađenja u Zajači kod Loznice, gde posluje Topionica olova, napomenula je ona i naglasila da će čišćenje, odnosno remedijacija zemljišta, biti završena u dve faze do sredine sledeće godine, da se redovno kontroliše zagađenost vazduha u Zajači, kao i da se obavlja analiza krvi dece u tom kraju.

Prema njenim rečima, Ministarstvo smatra i da bi i lokalna samouprava Loznice trebalo da se uključi u rešavanje problema vodovodne i kanalizacione mreže u tom kraju kako bi se obezbedila čista voda za stanovništvo Zajače.

Mihajlović je istakla i da će Nacrt strategije razvoja energetike Srbije do 2025. godine biti upućen Vladi Srbije u narednih deset dana, dok se u septembru očekuje početak javne rasprave.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum