BZNR Forum Index
Author Message

<  Povrede na radu  ~  BOŽIĆ TREFALT: U POSLEDNJIH 20AK DANA 5 SMRTNIH POVREDA

Slobodanka.Radojevic
Posted: Mon Aug 24, 2015 12:34 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Tanjug, 24 Avgust 2015.

BEOGRAD - U poslednjih dvadesetak dana bilo je pet smrtnih povreda na radu, a dogodilo se i petnaestak teških povreda i više lakih povreda na radu, izjavila je danas direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić Trefalt.

Božić Trefalt je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, istakla da svake godine u proseku bude 35 smrtnih povreda na radu, oko 1.000 teških povreda i između 20.000 i 25.000 lakših povreda na radu.

U poslednje vreme povećan je broj povreda na radu, jer je uobičajeno da visoke temperature vazduha utiču na koncentraciju prilikom obavljanja posla, rekla je Božić Trefalt.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu je ukazala da su obično septembar i oktobar meseci "gde je krivulja najveća za povrede na radu".

Govoreći o izvorima povređivanja, Božić Trefalt je ukazala da su to najčešće padovi sa visine, ali da je u poslednje vreme to kontakt sa strujom.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu je ukazala da ima i rada "na crno" i nestručne radne snage.

Obaveza je poslodavca, onog trenutka kada se dogodi povreda, da to prijavi inspekciji rada, naglasila je Božić Trefalt i dodala da ima oko 10 odsto neprijavljenih povreda na radu.

Na pitanje o slučajevima kada radnik bude povređen, a nije bio prijavljen, Božić Trefalt je odgovorila da su predviđene kazne za poslodavca koje mogu iznositi od milion do dva miliona dinara.

Božić Trefalt je apelovala na poslodavce i zaposlene da, kada god se desi neki slučaj bilo lake ili teške povrede na poslu, da to prijave Inspekciji rada, jer je kasnije teško utvrditi činjenice.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu je ukazala da se u građevinarstvu tokom godine dogodi 50 odsto povreda na radu, ali da ih ima i u poljoprivredi, saobraćaju, industriji i u kod malih preduzetnika.

"Kada govorimo o bezbednosti i zdravlju na radu kompletno ima oko 40 propisa. Mi smo sve to predali prošle godine u junu mesecu u Briselu", rekla je Božić Trefalt i dodala da "što se nas tiče, poglavlje 19 može da bude otvoreno".
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum