BZNR Forum Index
Author Message

<  Povrede na radu  ~  Mladića spržilo 25.000 volti

LjubomirJ
Posted: Mon Nov 02, 2015 09:56 Reply with quote
Joined: 04 Aug 2009 Posts: 47
IGRA je ponovo bila kobna! Jovan Svorcan (19) poginuo je od strujnog udara u noći između petka i subote, na četvrtom koloseku teretne stanice Beograd - Spoljna, u Savskoj ulici. Njegov prijatelj, Bogdan Radičević (19), koji je u tom trenutku bio sa njim, zadobio je teške opekotine.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, nesreća se dogodila na jednom od teretnih vagona, oko 00.20, kada su se mladići popeli na krov kompozicije. Nastradali Jovan prvi je dotakao naponsku žicu i tada ga je udarila struja jačine 25.000 volti. Od siline strujnog udara došlo je do praska, koji je nesrećnog momka usmrtio istog trenutka.

- Kako sam čuo od kolega iz prethodne smene, koji su u trenutku tragedije bili ovde, momka je struja bukvalno zalepila za krov vagona - objašnjava jedan od radnika "Železnica Srbije". - Dok se uspravljao, najverovatnije je nehotice dotakao žicu, a ona ga je odmah potpuno spržila. Strašno je to što se dogodilo, ne mogu da shvatim šta im je bilo u glavi i zašto su to uradili.

Još, međutim, nije sasvim poznato kako je Bogdan zadobio opekotine i da li je uopšte bio na krovu vagona zajedno sa prijateljem. Pretpostavlja se da je on pridržavao Jovana dok se penjao na krov vagona. U istrazi sumnjaju da je povređen od varnica koje su se rasprštale, kada je Jovan zakačio žicu.

- Momak je pregledan u Urgentnom centru i upućen je na odeljenje za plastičnu hirurgiju - rekla nam je Aleksandra Berić iz ove ustanove.

DOŠLO DO PREKIDA STRUJE
Istog trenutka kada je Jovan dotakao naponsku žicu, došlo je do prekida snabdevanja strujom na ovom koloseku, ali zastoja u železničkom saobraćaju nije bilo. Policijski uviđaj je trajao do duboko u noć, a normalno snabdevanje strujom nastavljeno je oko 2.30.
Iz preduzeća "Železnica Srbije" potvrdili su da se nesreća dogodila kada su se mladići približili voznom vodu kontaktne mreže, tako što su se popeli na železnički kontejner.

- Srpske železnice izražavaju saučešće i žale zbog tragedije koja se dogodila - navodi se u saopštenju ovog preduzeća. - Povodom ove nesreće još jednom upozoravamo na veliku opasnost koju sa sobom nosi penjanje, najčešće mladih ljudi, na železničke vagone, bez brige o ličnoj bezbednosti. Takvi postupci gotovo po pravilu završavaju strujnim udarom sa tragičnim posledicama.

Zaposleni na Železničkoj stanici u Beogradu, međutim, danas sa sigurnošću nisu mogli da preciziraju kako su momci uopšte uspeli da dođu do koloseka sa teretnim vagonima, ni koji je razlog za njihovu "opasnu avanturu". Policija je obavila uviđaj, a istraga će razjasniti sve okolnosti ove tragedije.

Izvor: Novosti
View user's profile Send private message
Zoran Šukalo
Posted: Mon Nov 02, 2015 12:56 Reply with quote
Joined: 15 Dec 2008 Posts: 223 Location: Beograd
ČLAN 20 Zakona o BZR

Poslodavac je dužan da preduzme mere za sprečavanje pristupa u krug objekta ili u područje gradilišta licima i sredstvima saobraćaja koja nemaju osnova da se nalaze u njima.

Da li ovaj član Zakona ima veze sa ovim događajem
View user's profile Send private message Visit poster's website
galamic
Posted: Thu Nov 05, 2015 22:49 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Svojstvo poslodavca, na železničkoj infrastukturi otvorenog tipa, koja nije u statusu ni gradilišta ni kruga poslovnog prostora. Na ovaj slučaj odredbe Zakona o BZR se ne mogu primeniti. Sve je u rukama istražnih organa i po utvrđenoj proceduri krivićnog zakonika. Na vagonima i u prostoru odnosno na stubovima kontaktne mreže, postoje table sa upozorenjem i zabranom penjanja na vagone i stubove sa podacima o jačini napona i opasnostima. To što mladići nisu poštovali upozorenja nije i ne može biti otežavajuća okolnost za nadležne u železnici. Nesrećan slučaj u svakom slučaju, ali čijom krivicom!!?
View user's profile Send private message Send e-mail

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum