BZNR Forum Index
Author Message

<  Povrede na radu  ~  SUDI SE 26 GODINA ZBOG POVREDE NA RADU!

Slobodanka.Radojevic
Posted: Mon May 09, 2016 11:53 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Autor: Novosti | 27.04.2016.

Slučaj Vladimira Momirova iz Beograda po mnogim stvarima će ostati upamćen.

Osim što je prvi elektrotehničar u Srbiji koji je pao sa devet metara visoke bandere i preživeo, njegov sudski spor jedan je od najdužih u našoj zemlji. Ne samo da traje 26 godina, već je nedavno, posle više od četvrt veka, vraćen na početak!

U sudskim hodnicima ovaj predmet već se proslavio kao "slučaj Momirov".

Kako je za "Novosti" ispričao Momirov, onje za EDB radio u zemunskom odseku preko studentske zadruge.

- Bio je 30. jul 1990. Menjali smo lampe na banderama. Kolega je greškom isključio hidrauliku i krenuo, a ja sam bio i dalje gore, u korpi. Zakačio sam se za telefonski dalekovod i pao na zemlju. Kabl mi je sljuštio kompletnu kožu s grudi, imao sam potres mozga, razbijenu glavu, polomljenu čašicu na desnom kolenu. Kad sam se probudio nisam imao nijedan nokat na šakama - rekao je Vladimir,koji je imao tri operacije kolena u kojem danas ima implant i ostao je invalid 23 odsto.

U vreme nesreće imao je 24 godine i bi je u naponu snage. Nikada više nije mogao da se zaposli u struci, a njegova porodica svih ovih godina preživljavala je tako što je popravljao šporete i bojlere po kućama.

Pošto je za EDB radio preko omladinske zadruge, nije imao pravo na invalidsku penziju. Nije imao druge, do da tuži tu firmu.

Spor je počeo pred Osnovim sudom udruženog rada u Beogradu, 2. novembra 1990. U to vreme njegov današnji advokat još je bio student.

Posle ukidanja sudova uidruženog rada slučaj je prosleđen u Treći opštinski sud, a posle reorganizacije mreže sudova u Prvi osnovni sud u Ustaničkoj ulici.

Na kraju je odlučeno da ide u parnično odeljenje Prvog suda, u Novi Beograd.

- Predmet je sedam puta presuđivan u korist Vladimira, ali još nije pravnosnažno okončan. EDB se žalio na svaku odluku i sada Apelacioni sud, umesto da presudi, što mu dozvoljava Zakon o parničnom postupku, predmet vreća na početak, Osnovnom sudu - kaže Vladimirov advokat Tihomir Hrnjak.

S obzirom na to da izveštačena naknada štete za invalidninu i neisplaćene plate za 26 godina iznosi 22 miliona dinara, Osnovni sud se proglasio stvarno nenadležnim i poslao predmet Višem sudu, pa je igranka nastavljena...

Da je sve vreme normalno radio, Momirov bi danas u EPS-u imao platu od 86.000 dinara. Umesto toga, on je pozamljivao novac da bi mogao da plati skoro deset veštačenja.

Hrnjak jenajavio da će zbog svega toga pokrenuti pred Ustavnim sudom postupak ua ovenu povrede prav ana pravično suđenje.

Iako su u međuvremenu neki svedoci umrli i bez obzira na sve što mu se desilo, Vladimir i dalje ima poverenja u sud.

- Neko bi odavno digao ruke, ali ja nastavljam da se borim - poručuje Vladimir.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum