BZNR Forum Index
Author Message

<  Povrede na radu  ~  STRAŠNE SMRTI RUDARA: RUDNIK ZA 12 MESECI ODNEO 3 ŽIVOTA

Slobodanka.Radojevic
Posted: Thu Dec 22, 2016 10:09 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Blic | 22. 12. 2016

Na jugu Srbije goruća tema ponovo su učestale tragedije u Rudniku olova i cinka “Grot” u Krivoj Feji, u kojem su tokom proteklih 14 meseci poginula čak trojica rudara.

Posle pogibije Gorana Vaneva (24) iz Gornje Ljubate kod Bosilegrada, 14. decembra u takozvanoj "jami smrti" razgovor o rudokopu svodi se na dve jezive reči: strava i užas.

- Ako je u rudniku bilo propusta, neko treba da odgovara za smrt mog brata. Hoću da saznam pravu istinu. Teško mi je što je poginuo na strašan, jeziv način. Ništa ne može da me uteši. Ne mogu još da verujem da više nemam brata. Ništa više njega ne može da vrati - kaže za "Blic" neutešna sestra poginulog rudara Tanara Vanev (25), koja živi u Smederevu.

Podsetimo, Gorana je u rudniku gotovo smrskala ogromna stena, a u trenutku nesreće bio je potpuno sam.

Zbog obrušavanja velikog bloka stene, kamenja i zemlje, 25.oktobra 2015. godine u oknu "rudište", na 300 metara pod zemljom, poginuo je glavni rudar Miomir Ljubić (56), koji je iza sebe ostavio suprugu, dve ćerke i sina.

Gotovo na istovetan način 17. oktobra ove godine u jedan sat iza ponoći u jami je poginuo rudar Goran Stojiljković (42) iz Krive Feje. Za rudara je bio koban veliki odron zemlje u jamskom horizontu. U rudarskoj tragediji teže je povređen pomoćnik smene, a stradali rudar preživeo je već tri nesreće. Iza sebe ostavio je suprugu Jelenu i decu Vladana i Ivanu.

- Bratanac Goran planirao je da odustane od posla u “Grotu”. Nisam znao šta da mu kažem, kako da ga posavetujem. Da li da ostane ili da nastavi da radi u jami. Kako te Bog uči, rekao sam mu. Da li je tako suđeno? Goran je primao 30.000 dinara, što u današnje vreme nije ništa. Bio sam rudar 26 godina. Nije lako raditi u rudniku. Dovoljno je samo da udješ u jamu, hodaš. I otac mu je bio rudar - izjavio je svojevremeno Sava Trajković, stric nastradalog rudara Gorana Stojiljkovića.

Direktor rudokopa Mladomir Đorđić i čelnik “Grot investa”, firme koja izvodi radove u rudniku, Miodrag Stojković tvrde da je bezbednost u jami na zavidnom nivou, ali nakon poslednje pogibije rudara niko od njih nije bio dostupan za komentar.

Kako saznajemo, Osnovno javno tužilaštvo u Vranju naložilo je republičkom rudarskom inspektoru dostavljanje izveštaja o poslednjem nemilom slučaju.

Bivši većinski vlasnik Branislav Jović iz Jagodine, koji rudnikom ne upravlja više od dve i po godine kaže da i rudari moraju da se pridržavaju strogo propisanih pravila.

- Kada se dogodi tragedija, sve se svodi na nesrećni slučaj. Pre ulaska u jamu, svaki rudar mora da se pridržava strogo propisanih uputstava. Jedno od rudarskih pravila je da u bušenju i otkopavanju rude mogu da učestvuju isključivo dva rudara. Saznao sam da se stradali rudar iz Gornje Ljubate nije toga pridržavao, jer je bio sam kada je poginuo - rekao je Branislav Jović.

Javna je tajna da u rudniku ima i nedisciplinovanih kamarata. Pojedinci u opasnu jamu unose alkohol i ne vode dovoljno računa o opasnostima koje vrebaju na svakom koraku u rudarskim revirima.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum