BZNR Forum Index
Author Message

<  Druga pitanja BZR  ~  KOLIKO LJUDI ZNA DA PRUŽI PRVU POMOÆ?

Slobodanka.Radojevic
Posted: Sun Dec 25, 2016 10:38 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Извор: РТС, 24. дец 2016.

Лако се може догодити да се нађете у ситуацији да помогнете неком и спасите му живот. То може бити неко близак или можете постати херој потпуном странцу. Надлежни опомињу да је важно познавати основе прве помоћи.

Човек је у несвести или привидно мртав, гуши се, крвари, има повреду главе са несвестицом - тада хитно мора да се реагује. Ако нема стручних, или док не стигну, важна је лаичка помоћ. Тако је у теорији.

Србија има и репрезентацију за пружање прве помоћи која је, од 2006, шест пута освајала прво место на Европском првенству. Тако је било и ове године. Реч је о дугогодишњим волонтерима Црвеног крста.

"Сматрам да је много боље да се деца прикључују Црвеном Крсту кад су млађа, јер кад су старија имају изграђене и обавезе и више друштва а овако кад су млађа више их то занима", каже Јелена Сладојевић, волонтер Црвеног крста Србије.

Практично знање подразумева и способност да се препозна хитан случај.

"Једна од сцена је била масовна несрећа где се запалио мигрантско насеље. Нисмо имали времена за комплетну негу него само да зауставимо крварење, да окренемо повређеног на бочни положај. Само оне ствари које спасавају живот особи која је тренутно урожена", каже Милица Бранковић, волонтер Црвеног крста Србије.

Сваке године Црвени крст Србије обучи око 50 хиљада људи за лаичку прву помоћ - половина је млађа од 18 година. Оно што се најпре научи јесте да се помогне, а да се не нашкоди.

"Треба имобилизовати место прелома. Основни принцип је да имобилизујемо два суседна зглоба. Има неколико начина, да ли уз сосптвене делове тела или правим средствима за имобилизацију у зависности у којој се ситуацији налазимо, али суштина је да знамо принцип", каже Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије.

Према његовим речима, најважнија ствар јесте масажа срца, помагати спољашњим притисцима да се успостави крвоток када срце стоји и да се омогући доток крви у витално важне органе као што су мозак, срце и плућа.

Основни задатак прве помоћи јесте очување живота, односно да се они који су у опасности у што бољем стању и у што брже транспортују до одговарајуће медицинске установе. Ако не знате да помогнете, најбоље што можете да учините јесте да одмах позовете Хитну помоћ.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum