BZNR Forum Index
Author Message

<  Povrede na radu  ~  HILJADU DANA BEZ POVREDE NA RADU

Slobodanka.Radojevic
Posted: Sun Mar 05, 2017 20:47 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: dnevnik.rs, 01.03.2017.

СЕНТА: Представници водећих компанија из Србије по резултатима у области безбедности, здравља на раду и заштите животне средине разговарали су у фабрици Компаније ЈТИ

Јапан тобако Интернешнел (ЈТИ) у Сенти о могућностима за унапређење пословне праксе у овој области. Овом приликом су компаније које су уједно окупљене у оквиру Клуба добре праксе и добитнице престижне награде „28. април” Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, из прве руке упознале искуства компаније ЈТИ.

- Фабрика ЈТИ у Сенти изузетну пажњу посвећује заштити здравља, безбедности на раду и животне средине. Поносни смо на чињеницу да више од 1.000 дана није било ниједне повреде наших колега на раду, што је резултат високог нивоа свести о важности ове области, затим строгих правилника и процедура у пословном процесу, чак још строжих од оних које прописује домаће законодавство - истиче директор сенћанске фабрике ЈТИ Ажајип Козахмјетов.

Он додаје да су здравље и безбедност на првом месту утичу на добробит запослених у фабрици, али и на ефикасност, уштеде у ресурсима и пословне резултате.Да су здравље и безбедност заослених на првом месту потврђује руководилац људских ресурса и прваних послова Јован Косијер, наглашавајући да око тога нема компромиса:

- Ниједна инвестиција у здравље и безбедност на раду није велика. Битно је да се након посла сви вратимо кући нашим породицама. Задовољни смо и срећни што у нашим погонима већ годинама није било повреда на раду – каже Косијер.

Косијер објашњава да у фабрици ЈТИ у Сенти запослени између осталог пролазе стручно усавршавање у овој области, имају на располагању приватно здравствено осигурање и тим за прву помоћ, ту су затим редовна инспекција радне опреме, поштовање акта за процену ризика, пружање неопходних безбедносних мера и евалуација безбедносних услова радне средине.

Клуб добре праксе основан је пре две године када је установљена награда „28 април”, како би компаније размењивале искуства у области заштите здравља, безбедности и животне средине, те заједно предложиле могућности за побољшање регулативе у овој области. У фабрици ЈТИ у Сенти боравили су представници Управе за безбедност и здравље на раду при ресорном Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и представници тридесетак компанија.

У сенћанској фабрици ЈТИ наглашавају да им је циљ да добру праксу коју примењују пренесу свим компанијама које су заинтересоване за побољшања и због тога је компанија отворена да своја искуства подели са компанијама и ван компанија које су укључене у Клуба добре праксе, како би што више њих остварило врхунске резултате у овој области.

Мање шкарта, више рециклаже

Изузетна пажња поклања се заштити животне средине у процесу производње и рециклаже, као и заштити на раду и едукацији произвођача дувана у вези са правилним руковањем и складиштењем амбалажног отпада. Од када је Компанија ЈТИ постала власник фабрике у Сенти количина шкарта смањена је за 34 одсто, количина отпада по јединици производа такође је смањена за трећину, рециклажа отпада повећана је 68 одсто, док је поновна употреба отпада повећана 100 одсто. У последњих пет година је прикупљено близу 3.000 килограма амбалажног отпада који се користио за паковање средстава за заштиту дувана.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum