BZNR Forum Index
Author Message

<  Povrede na radu  ~  KATARINI 5 SATI PRIŠIVALI ŠAKU

Slobodanka.Radojevic
Posted: Wed May 03, 2017 11:21 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Novosti | 30. april 2017.

Tim Urgentnog centra KC Srbije uspešno izveo veoma tešku operaciju. Mašina joj odsekla ruku , ali sada već pomera prste

ZAHVALjUJUĆI lekarima Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije, Katarina Geber (27) ima celu ruku i može da je pomera!

Katarini je mašina u štampariji za kojom je radila odsekla šaku u visini zgloba, a tim lekara, na čelu sa ortopedom prof. dr Čedomirom Vučetićem, više od pet sati borio se da joj osposobi ruku. Tim prof. dr Vučetića uradio je replantaciju šake s kompletnom rekonstrukcijom svih struktura. Nedelju dana nakon operacije pacijentkinja se oseća dobro, nalaz na vraćenoj šaci je uredan, a Katarina može da pomera prste.

Do nesrećnog slučaja došlo je dok je bila na poslu u štampariji, kada je mašina Katarininu šaku odsekla gotovo ravno, pod pravim uglom. To što je šaka odsečena ravno donekle je za Katarinu bila sreća u nesreći.

- Radi se o ekstremno teškoj povredi, šaka je bila amputirana u nivou ručnog zgloba tako da je moralo hitno da se reaguje i uđe u operacionu salu. Kod tako teških povreda veoma je važno da se imobiliše ruka, da se zaustavi krvarenje, a da se amputirani deo održava na temperaturi od plus četiri stepena i na taj način transportuje. Ovde je vreme ključni faktor, a što pre pacijent stigne do operacione sale, veće su šanse da se amputirani deo replantira - kaže profesor Vučetić.

Operacije ovog tipa mogu ponekad da traju i do deset sati.

- Problem je bio što je mašina pacijentkinji pritisla ruku na mestu gde se nalaze vene, što je bilo dodatno oštećenje, pa je bilo potrebno da se uradi i rekonstrukcija više krvnih sudova. Operacija je bila uspešna, odmah je cirkulatorni nalaz bio uredan, a pacijentkinja se dobro oporavlja - objašnjava prof. dr Vučetić.

Pacijentkinja je iz Urgentnog centra prebačena na Kliniku za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju KCS, gde je nastavljeno lečenje.

- Za sistem, državu i građane veoma je važno da postoji jedna ovakva klinika. Ovde se radi o veoma skupoj hirurgiji, koja zahteva specifičnu opremu, posebne uslove za rad, ali i specijalno obučavan kadar. Veliki broj operacija zahteva bar dva visoko obučena mikrohirurga u sali, pa nam je plan da u narednom periodu oformimo nove timove, koje će činiti mlađa generacija lekara, podjednako kadra da obavlja ovakve zahvate - smatra direktor Klinike za ortopedsku hirurgiju doc. dr Marko Kadija.

ČESTA POVREDA

POVREDE šake su česte, ali većina nije ovoliko teška da zahteva potpunu replantaciju. Godišnje se dogodi oko 50 sličnih povreda koje zahtevaju rekonstrukciju vaskularnih kontura, a rade se na Klinici za ortopediju i mikrohirurgiju Kliničkog centra Srbije.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum