BZNR Forum Index
Author Message

<  Povrede na radu  ~  BANJALUČKI LEKARI PRIŠILI ŠAKU!

Slobodanka.Radojevic
Posted: Tue Jun 06, 2017 10:16 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Novosti | 06. jun 2017.

USPEŠNA replantacija šake koju su prvi put u istoriji Univerzitetskog kliničkog centra RS izveli lekari ovog centra dokaz je da Srpska ima vrhunske stručnjake. Operacija iz domena mikrohirurgije, koja je izvedena pre 14 dana trajala je oko pet časova budući da je prvo trebalo spojiti kosti, živce, arterije, vene pacijentu Bojanu Krneti (30) iz Prijedora kojem je desna šaka amputirana u nivou ručnog zgloba. Krneta je bez desne šake ostao prilikom rada na cepaču za drva, a od momenta amputacije do početka operacije prošlo je oko tri časa, od čega svega pola sata od prijema u UKC RS.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić istakao je da je reč o komplikovanoj operaciji i čestitao lekarskom timu na uspešno obavljenom zahvatu. On je poručio da će nakon rekonstrukcije UKC na Paprikovcu biti stvoreni bolji uslovi za njihov rad.

Načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju Nikola Baroš rekao je da je pacijentu bila potpuno amputirana šaka, te da je tokom petočasovne operacije prvo urađeno spajanje kostiju fiksatorom, a potom rekonstrukcija arterijskih i venskih krvnih sudova, nerava, mišića, kože i potkožnog tkiva.

On je naglasio da je pacijent stabilan, a replantirana šaka vitalna, iako nikada neće biti u funkciji kao pre povređivanja, te da je uključen tretman specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije radi održavanja mobilnosti zglobova šake.

Pacijent Bojan Krneta zahvalio je lekarima UKC na uspešnoj operaciji kojom mu je replantirana šaka desne ruke. On je rekao da nije očekivao da će njegova šaka biti sačuvana, s obzirom na ozbiljnost povrede.

- Nisam se nadao da će mi spasti šaku. Bio sam svestan sve vreme dok nije počela operacija, a kada sam se probudio video sam da je šaka tu - rekao je Krneta.

On je juče otpušten na kućno lečenje, 14 dana posle operacije, a za oko mesec dana, očekuje ga operacija tetiva.


VELIKI USPEH

V.D. generalnog direktora UKC Vlado Đajić rekao je da je replantacija šake uspeh na kojem bi ovoj zdravstvenoj ustanovi mogli pozavideti i mnogo opremljeniji zdravstveni centri u svetu.

- Osim preseljenja u nove prostorije, koje očekujemo sledeće godine, i novih aparata, naš strateški cilj je edukacija zdravstvenog kadra - rekao je Đajić na konferenciji za novinare juče u Banjaluci.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum