BZNR Forum Index
Author Message

<  Povrede na radu  ~  FURTULA: OD POČETKA GODINE 28 POVREDA SA SMRTNIM ISHODOM

Slobodanka.Radojevic
Posted: Wed Oct 25, 2017 21:08 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Pink.rs, 25.10.2017.

Broj povreda sa smrtnim ishodom na radnom mestu je samnjen za 12 procenata u odnosu na prošlu godinu. Najveći broj povreda sa smrtnim ishodom zabeležen je na gradilištima.

Marina Furtula, direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu je gostujući na TV Pink rekla da je statistika kada su u pitanju povrede na radu slična i u drugim evropskim zemljama.

- Ove godine u oblasti građevinarstva bilo je osam povreda sa smrtnim ishodom, od ukupno 28 , dok je prerađivačkoj industriji bilo šest. Broj povreda sa smrtnim ishodom na radu smanjen za 12 odsto. To nije dovoljno, ali je ipak značajan pomak - kazala je Furtula.

Ona je ukazala da je građevinarstvo specifična oblast, a jedan od problema je i mnogo rada na crno. Kako je dodala, povrede se u ovoj oblasti događaju jer nisu primenjena sva pravila bezbednosti na radu.

Furtula je najavila izmene Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, te objasnila da je zakonske propise potrebno uskladiti sa evropskim propisima, ali i drugim zakonima.

Prema njenim rečima, izmenama zakona biće otkolonjeni i problemi iz prakse - poput načina procene rizika.

Furtula je istakla da svaki poslodavac mora imati uspostovljen sistem bezbednosti i zdravlja na radu, te da je za povredu uvek odgovoran poslodavac, koji je nakon nesreće dužan da pozove inspekciju i prijavi povredu na radu.

Govoreći o eventualnim zloupotrebama zakona o dualnom obrazovanju, ona je istakla da su usvojene uredbe, čija primena počinje 1. januara, a koje zabranuju angažovanje dece na opasnim poslovima, kao što je na primer rudnik.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum