BZNR Forum Index
Author Message

<  Povrede na radu  ~  ZAKON ŠTITI OSIGURAVAČE U SLUČAJU POVREDE NA RADU

NikolaD
Posted: Fri Nov 29, 2019 11:44 Reply with quote
Joined: 09 Sep 2019 Posts: 187
Izvor Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, rekao je da resor kojim rukovodi intenzivno radi na izradi Zakona o osiguranju od povrede na radu radi naknade štete, koji bi suštinski trebao da unapredi tu oblast.

Ovaj Zakon po svojoj svrsi trebao bi da značajno unapredi odnos na relaciji poslodavac - zaposleni i predstavlja korak ka obaveznom osiguranju.

"Sistem zaštite prava u slučaju povrede na radu ima za cilj da obezbedi odgovarajuću odštetu onima koji dožive povredu na radu i doprinose smanjenju učestalosti povreda na radu, kroz prevenciju" istakao je ministar, naglašavajući podizanje svesti o obaveznom osiguranju, kod građana, kao nešto što će biti prioritet u radu ministarstva

Uvođenje osiguranja za slučaj povrede na radu doprineće ostvarenju ciljeva u vezi sa unapređivanjem zaštite i očuvanja zdravlja radnika i stvaranjem bezbednih i zdravih radnih mesta, kao i smanjivanju troškova lečenja i rehabilitacije zbog povreda na radu.

"Svaki radnik koji je pretrpeo povrede na radu dobijaće pravedniju naknadu štete na jednostavan način i bez vođenja sudskih postupaka. Uvođenjem osiguranja za slučaj povrede na radu, poslodavci će dobiti bespovratna sredstva koja će ulagati u prevenciju, odnosno smanjenje rizika od povreda na radu" - zaključio je ministar.
View user's profile Send private message
NikolaD
Posted: Mon Dec 02, 2019 09:44 Reply with quote
Joined: 09 Sep 2019 Posts: 187
GAZDE DUŽNE DA PLATE ODŠTETU

Izvor Večernje novosti

Poslodavci u Srbiji će morati da osiguraju radnike, a biće predviđene kazne za one koji to ne učine, rekao je ministar rada Zoran Đorđević i najavio donošenje novog ZAKONA O OSIGURANJU U SLUČAJU POVREDE NA RADU. On je naglasio dase radi o Nacrtu novog propisa i da se nada da će on biti vrlo brzo u proceduri.

"Imamo veliki broj nesreća na radu i želimo da obezbedimo radnike tako što će poslodavci imati obavezu da ih osiguraju. To će im pružiti sigurnost. Ideja je da se uvede mehanizam, da ako se ta obaveza ne ispoštuje bude propraćena kaznenim merama. ANALIZA JE POKAZALA DA BI U PRVOM PERIODU TO BIO NAMET POSLODAVCIMA, ALI ONI KOJI SE BAVE RIZIČNIM POSLOVIMA, VEĆ IMAJU OBAVEZE ISPLATE ŠTETEI ZAKONOM BI BILO PREDVIĐENO DA OSIGURAVAČI ISPLAĆUJU ŠTETU, ČIME BI FAKTIČKI RASTERETILI PRIVREDU I SVE ONE KOJI NE OSIGURAVAJU RADNIKA, NATERALI DA TO UČINE" - zaključio je ministar Đorđevic.


Last edited by NikolaD on Mon Dec 02, 2019 12:09; edited 1 time in total
View user's profile Send private message
NikolaD
Posted: Mon Dec 02, 2019 10:08 Reply with quote
Joined: 09 Sep 2019 Posts: 187
BRZA NAKNADA ŠTETE ZBOG POVREDE NA RADU

Izvor Politika

INTENZIVNO SE RADI NA IZRADI ZAKONA O OSIGURANJU U SLUČAJU POVREDE NA RADU, PO KOJEM ČE POSLODAVCI IMATI OBAVEZU DA OSIGURAJU SVOJE RADNIKE.

Budući da je 2019 godina proglašena godinom bezbednosti i zdravlja na radu, u Srbiji će, kako najavljuju nadležni, uskoro i biti prvi put propisana obaveza svih poslodavaca da osiguraju svoje radnike od povrede na radu radi naknade štete, što će biti regulisano Zakonom o osiguranju u slučaju povrede na radu. Na Nacrtu zakona, kako najavljuje ministar za rad Zoran Đorđević, uveliko se radi , a ovaj dokument će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri.

Zahvaljujući novom Zakonu radnici će ubuduće dobijati naknadu štete u najkraćem roku , bez vođenja sudskih postupaka, čime če ostvariti veća prava u odnosu na postojeći sistem. To će, kako dodaje, doprineti smanjenju učestalosti povreda na radu kroz prevenciju, unapređenju zaštite i očuvanja zdravlja i stvaranju bezbednih radnih mesta. Postoji i ideja da se uvede mehanizam koji če omogućiti da ako se obaveza da svi poslodavci moraju da osiguraju radnike ne poštuje, to bude propraćeno kaznenim merama.

" Imamo veliki broj nesreća na radui želimo da obezbedimo radnike, tako što će poslodavci imati obavezu da ih osiguraju. To će radnicima pružitit sigurnost - rekao je ministar, dodajući da je zbog toga bilo dilema da li će to biti novi namet privredi. Radili smo analizu koja je pokazala da bi u prvom periodu to zaista bio namet. Ipak, oni koji se bave rizičnim poslovima već imaju obavezu da isplate štetu. Zakonom bi bilo predviđeno da štetu isplaćuju osiguravači, čime bi faktički rasteretili privredu , a sve one koji ne osiguravaju radnike, naterali bi da to učine - istakao je Đorđević i zaključio da će svaki radnik koji je povređen na radu dobijati pravedniju naknadu štete na jednostavan način i bez vođenja sudskih postupaka, DOK ĆE UVOĐENJEM OSIGURANJA ZA SLUČAJ POVREDE NA RADU POSLODAVCI DOBITI BESPOVRATNA SREDSTVA KOJA ĆE ULAGATI U PREVENCIJU, ODNOSNO SMANJENJE RIZIKA OD POVREDA NA RADU."

Postojeći sistem osiguranja radnika od povreda na radu, zasniva se na volji poslodavca. Radnici koji pretrpe povredu na radu svoja prava u vezi sa naknadom štete MOGU DA OSTVARE SAMO POKRETANJEM DUGOTRAJNIH SUDSKIH POSTUPAKA, A PORODICE SMRTNO STRADALIH RADNIKA TEŠKO SU OSTVARIVALE OVA PRAVA, A ČESTO NISU NI USPEVALE DA IH OSTVARE.


Last edited by NikolaD on Mon Dec 02, 2019 12:10; edited 1 time in total
View user's profile Send private message
NikolaD
Posted: Mon Dec 02, 2019 10:24 Reply with quote
Joined: 09 Sep 2019 Posts: 187
VIŠE NOVCA ZA SOCIJALNU ZAŠTITU

Izvor Politika

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da je Ministarstvo finansija prepoznalo važnost da se za narednu godinu odvoji više novca za socijalnu zaštitu, za porodicu i decu.

"Mi smo u odnosu na početni plan za 2019. godinu u 2020 dobili 12.3 milijarde više u odnosno 139.2 milijarde dinara. Taj novac će prevashodno biti usmeren na razvoj socijalne zaštite" - rekao je Đorđević

Đorđević je dodao da je cilj Ministarstva da sistem rada centara za socijalni rad bude unapređen i da se približi standardu najrazvijenijih zemalja Evrope. "Analizu smo završili i predložili smo kako i na koji način treba da bude standardizovana i kako treba da izgleda buduća sistematizacija" - rekao je Đorđević

On je naveo i da novi Zakon o osiguranju u slušaju povreda na radu , koji je u pripremi nalaže da svi poslodavci moraju da osiguraju svoje radnike.

"UKOLIKO POSLODAVAC NIJE PREDUZEO SVE U SKLADU SA ZAKONOM DA ZAŠTITI RADNIKA, ONDA ČE OSIGURAVAJUĆA KUĆA, PORED DRŽAVE, DA TUŽI TOG POSLODAVCA, A MOŽE I SAM RADNIK ZATO ŠTO NIJE DOBIO ADEKVATNU ZAŠTITU I BEZBEDNOST NA RADU. PREDVIĐENO JE I DA BOLOVANJE DO 30 DANA NE IDE VIŠE NA TERET POSLODAVCA, VEĆ OSIGURANJA, TAKO DA UKOLIKO POSTOJI ZLOUPOTREBA, ONDA OSIGURANJE TUŽI RADNIKA" - dodao je Đorđević.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum