BZNR Forum Index
Author Message

<  Obuke  ~  Program osposobljavanja zaposlenih za bezbedan i zdrav rad

Nikola.
Posted: Sat Jan 22, 2011 15:28 Reply with quote
Joined: 12 Oct 2010 Posts: 14
Koege,

Interesuje me da li je neko od Vas vrsio izradu Programa osposobljavanja za bezbedan i zdrav rad zaposlenih.D ali postoji neka forma za izradu istog?

Hvala unapred

Nikola

_________________
Nikola
View user's profile Send private message
branko radonjiæ
Posted: Sat Jan 22, 2011 17:40 Reply with quote
Joined: 23 Apr 2008 Posts: 61
Nijednim propisom nije utvrðena obaveze izrade programa osposobljavanja zaposlenih za bezbedan i zdrav rad. Zaposleni se na osnovu Akta o proceni rizika upoznaju sa opasnostima i štetnostima i merama za odklanjanje, spreèavanje ili svoðenje na najmanj moguæu meru svih opasnosti i štetnosti. Znaèi da je sami Akt na neki naèin program osposobljavanja. Jako je važno najpre zaposlenog upoznati sa osnovnim pravima i obavezama iz oblasti BZR, zatim ga precizno upoznati sa radnim aktivnostima na radnom mestu (prostoru u kojem obavlja radne aktivnosti) detaljno navesti sve opasnosti i štetnosti koje mu prete, ili mu mogu pretiti na radnom mestu pri obavljanju posla i najvažnije od svega upoznati ga sa preventivnim merama da do povrede na radu ili bolesti nebi došlo. Posle ovog, teoriskog osposobljavanja zaposlenog treba i praktièno osposobiti da obavlja poslove na koje je ugovorom o radu rasporeðen. To se postiže demonstracijom ispravnih postupaka, pokazivanjem, odnosno praktiènim radom uz stalnu i neposrednu kontrolu neposrednog rukovodioca i/ili starijeg i iskusnijeg radnika.
Ipak, bez obzira što ne postoji obaveza da poslodavac donese program osposobljavanja, nije na odmet da lice za BZR saèini takav program. U njemu navodi teme osposobljavanja, broj potrebnih èasova i druge elemente da bi sebi olakšao posao kada vrši teoretsko osposobljavanje.
View user's profile Send private message
Nikola.
Posted: Mon Jan 24, 2011 17:58 Reply with quote
Joined: 12 Oct 2010 Posts: 14
Hvala Vam puno na ovako iscrpnom odgovoru.

_________________
Nikola
View user's profile Send private message
Gajiæ Branko
Posted: Mon Jan 24, 2011 23:59 Reply with quote
Joined: 24 Apr 2010 Posts: 131
Poštovani kolega,

Branko Radonjiæ, doajen ZNR i BZNR je sve lepo objasnio. Nije mi želja da kontriram, nego želim da ukažem na dve stvari:

PROCEDURA A NE PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA
1) Ne treba nikakav program. Plašim se prevelikog administriranja u kome od šume neæemo videti drvo. Ja predlažem jednu proceduru osposobljavanja zaposlenih za bezbedayn rad. Ta procedura treba da stane na jednu stranicu i vodi nas korak po korak od prijema ugovora ili aneksa ugovora o radu do provere osposobljenosti.

NE OBUÈAVAMO ZA RAD VEÆ ZA BEZBEDAN RAD
2) Lice za BZNR treba zaposlenog da osposobi za bezbedan rad teoretski i praktièno u bitnim crtama. a neko drugi (niži rukovodilac, kolega-mentor) da novo zaposlenog ili rasporeðenog da uvede u posao i u praktiènim finesama osposobi za bezbedan rad, dok je taj zaposleni znanje i veštine rada trebao da stekne na nekom drugom mestu i drugom prilikom i da ih donese na radno mesto a ne da se obuèava iznova. Dakle, ne obuèavamo za rad, veæ za bezbedan rad, odnosno da se radi na bezbedan naèin.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum